Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2017 г.

Емил Кало: Стига вече, оставете спасените на мира!

"Ние сме живи благодарение на българския народ и героичните победи на обединените армии."
 
Червената армия ли спаси българските евреи? 

Този дебат се разгоря след думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че в годините на Втората световна война руските войници са предотвратили депортацията на евреите от България и по този начин са ги спасили от гибел.

През 1945-а година делегацията на българското еврейство на Световния еврейски конгрес в Лондон заявява: "Ние сме живи благодарение на българския народ и героичните победи на обединените армии". Това за мен изчерпва темата един път завинаги, заяви вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Емил Кало по Нова ТВ.

Според него по-точна е формулировката, че българското гражданско общество е спасило своите евреи: "Защото хиляди евреи от Македония и Беломорска Тракия не се завърнаха по домовете си. След като твърдим, че това са изконни български земи, значи това са български евреи."

Относно това дали има тенденция за приписване на заслуги по спасяването на евреите, Кало коментира: "По-рано си позволих в една медия да кажа: Стига вече, оставете спасените на мира! Този акт на спасение стана повод за безкрайно неприятни антисемитски коментари."

Междувременно изказването на Мария Захарова продължава да провокира коментари. Във вторник депутатът от БСП Иво Христов даде нов тласък на темата, след като заяви, че думите на говорителката на руското МВнР са извадени от контекста с цел да се избегне основната тема - оскверняването на руските паметници в България.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар