Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2017 г.

Лишиха Марин льо Пен от депутатски имунитет заради снимки на жертви на ИД

През декември 2015 г. лидерката на НФ публикува в Туитър три снимки с коментар: "Това е Даеш!"
 
Долната камара на френския парламент лиши лидерката на крайнодясната партия "Националния фронт" (НФ) Марин льо Пен от депутатски имунитет.

Решението за отмяна на имунитета, взето от ръководството на Националното събрание, ще позволи Льо Пен да бъде призована пред съдия, за да отговаря по случая.

През декември 2015 г. лидерката на НФ публикува в Туитър три снимки с коментар: "Това е Даеш!", използвайки това наименование на групировката "Ислямска държава".

На тях са показани съответно мъж с оранжев комбинезон под веригите на танк, друг мъж, облечен по същия начин, подпален жив в клетка, и тялото на обезглавен мъж, чиято глава е поставена на гърба му.

След това тя премахна една от снимките, тази на екзекутирания журналист Джеймс Фоли, защото семейството му заяви, че е дълбоко шокирано.

Френските власти започнаха предварително разследване за разпространяване на изображения, показващи насилие. В случая освен Льо Пен, която тогава бе евродепутат, е замесен и депутатът от НФ Жилбер Колар, който също публикува шокиращи снимки в Туитър.

Двамата обясниха, че с това са искали да протестират срещу сравняването на Националния фронт с "Ислямска държава", направено според тях от журналиста Жан-Жак Бурден.

Европейският парламент (ЕП) гласува през март за отнемане на имунитета на Льо Пен във връзка със случая. През юни тя бе избрана за депутат във френското Национално събрание и напусна ЕП.



Няма коментари:

Публикуване на коментар