Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2017 г.

Руското посолство: Признаваме неоспоримия принос на българския народ за спасяването на българските евреи

От посолството изразяват надежда, че българските власти най-накрая ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване на ваднализма срещу Паметника на Съветската армия в София
 
"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ за спасяването на българските евреи."

Това се казва в коментар на руското посолство в София, разпространен днес по повод декларацията на външното ни министерство "Не Съветската армия, а българският народ спаси българските евреи".

Тя пък дойде в отговор на твърденията на говорителя на руското Външно Мария Захарова, че "Червената армия е спасила българските евреи". Захарова се изказа по повод поредното оскверняване на Паметника на съветската армия в София.

Ето и пълния текст на коментара на руското посолство в превод на Epicenter.bg:

"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на представителите на интелигенцията и православната църква, в борбата с нацизма, включително спасението на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта. Почитаме паметта на всички загинали за спасението на света от фашизма. Русия, която понесе най-големи загуби в тази война, продължава твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на воинските паметници.

Във връзка с това сме сериозно озадачени от непрекъснатите в продължение на дълги години актове на вандализъм срещу Паметника на Съветската армия в София. Българските власти до този момент не са предприели решителни мерки за недопускане на поругаване на паметта на освободителите на България и Европа от фашизма. Виновните за тези престъпни акции, както и преди, не са привлечени към отговорност.

Вниманието се прехвърля от решаването на проблема с тези вече редовни осквернявания на паметника на съветските воини в центъра на София, върху други изключително важни, но имащи само косвено отношение към въпроса теми. Всичко това убеждава вандалите в безнаказаността на престъпните им действия.

Разчитаме, че българските власти, в съответствие със заявената от министерството на външните работи на България "последователна позиция за категорично осъждане на подобни прояви", най-накрая ще предприемат всички необходими мерки за привличане към отговорност на виновниците и за недопускане в бъдеще на такива инциденти, които по никакъв начин не се вписват в контекста на приятелските отношения между нашите народи."



Няма коментари:

Публикуване на коментар