Зима

Зима
Пролет

18 декември 2017 г.

Лиляна Павлова и Боил Банов откриха ремонтираният за 45 млн. лева НДК

"Общо 12 милиона лева са изхарчени за системата за сигурност за европредседателството, която е една от най-добрите в Европа."

Това обяви пред журналисти министърът на културата Боил Банов по време на представянето на ремонтираните зали на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., предава „Фокус".

Министърът на културата уточни, че целият ремонт струва 45 млн. лв. Той поясни, че на две места са се появили течове и увери, че те вече са отстранени.

„Тази сграда по принцип би трябвало да се затвори и да се отвори, когато трябва. С оглед на спецификата на НДК, тук дейностите не са спирали. Така че в условия на такъв глобален ремонт и на пълно протичане на всички дейности, е възможно някъде нещо да не бъде дооправено", каза Банов.

Министър Банов изтъкна, че няма по-добро място в Европа от НДК, предвид и произведенията на изкуството, които са реновирани.

„Обектът представлява нещо уникално. Пленарната зала в НДК за европредседателството е уникална и няма аналог", похвали се министърът на културата.

Той поясни, че това е зала 3, която ще бъде основна за европредседателството.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова допълни, че в нея са поместени ремонтирани кабини, които да отговарят на всички изискванията на Генерална дирекция „Преводи" на ЕК.

„Включително с обезшумяване на столовете, на масите в кабините, за да не предизвикат дискомфорт по време на превод", коментира министърът на българското председателство. Тя добави, че има и ново студио на БНТ.

Павлова съобщи и кога ще внесе пълния списък със събитията, съпътстващи европредседателството.

„В сряда внасям в Министерски съвет окончателния вариант на събитията за европредседателството, които вече са над 270.

Благодаря лично на министър Банов и на цялото ръководство на НДК за денонощните усилия, за да могат да завършат всички дейности и да ни дадат възможност от първата седмица на януари да започнем с всички събития в нашата сграда", каза министър Павлова.

Тя посочи, че ще има дни, в които ще се провеждат по 7-8 паралелни събития.

„32 са събитията, които ще се провеждат на най-високо ниво в зала 3. Всички останали събития ще се провеждат в зала 6, 7, 8 и 9. Зала 9 ще я използваме за по-творчески и неформални събития", коментира Павлова.

Тя обясни, че в тази зала, на 6 януари 2018 г., ще бъде направена репетиция с деца-таланти.

„Ще направим нещо като детско откриване", допълни Павлова.

Тя обърна внимание, че първата среща на най-високо ниво ще бъде на 11 и 12 януари 2018 г.

Боил Банов поясни още, че предстои и почистване на НДК като уточни, че това ще се случи по празниците.




Няма коментари:

Публикуване на коментар