Зима

Зима
Пролет

11 декември 2017 г.

Сезонът на рекордите в Шампионска лига

Последните мачове в груповата фаза на Шампионската лига поставиха точка на един много интересен сезон в Европа.

За първи път 5 клуба от една страна стигнаха до 1/8 финалите на Шампионска лига. 


Тази страна е Англия. На 1/8-финалите ще участват "Манчестър Юн", "Ливърпул", "Манчестър С" и "Тотнъм" като победители в своите групи (това става за първи път от сезон 2006\2007), и "Челси" като втори.
 

През сезон 2006\2007 Англия отново имаше 5 отбора в Шампионска лига. Тогава директно се класираха Арсенал и Челси, а квалификации играха - "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул" и "Евертън". "Ливърпул" отсрани ЦСКА-София, а "Евъртън" отпадна.

Отборите в груповата фаза на Шампионската лига поставиха нов рекорд за най-много отбелязани голове в този етап на турнира. През сезон играчите на записаните 32 тима вкараха общо 306 пъти. Досегашното постижението след въвеждането през 1992 г. на новия формат бе 292 попадения.

Кристиано Роналдо стана автор на поредния си рекорд в турнира. Португалецът вкара за “Реал” при победата с 3:2 над “Борусия” (Дортмунд) в Мадрид и стана първият футболист с голове и в 6-те мача от групата. В тях той има общо 9 попадения.

По сметката на английския "Ливърпул" е най-голямата победа в турнира в груповата фаза. Бразилецът Филипе Коутиньо направи хеттрик за отбора си при разгромната победа със 7:0 срещу гостуващия "Спартак" (Москва) на стадион "Анфийлд". Заедно с това тимът на "мърсисайдци" постави нов национален рекорд в турнира, като стана първият английски отбор с 23 гола в група от Шампионската лига. Досега постижение бе на "Манчестър Юнайтед" - 20 гола, през 1998 г. по пътя към титлата с ушичките на следващата пролет.
 

Заради ограниченията в жребия, които забраняват двубои на отбори от една държава, както и на такива от една и съща предварителна група, е ясно, че "Челси" не може да срещнат победителя в своя поток "Рома", както и другите четири тима от Премиършип. Евентуалният съперник на "сините" от Лондон ще бъде някой измежду останалите три победителя в групите - "Пари Сен Жермен", "Барселона" или "Бешикташ".
Жребият за 1/8-финалите е в понеделник в 13 часа в Нион, Швейцария. Градът е разположен на западния бряг на Женевското езеро в кантон Во между градовете Женева и Лозана. В Нион се намира седалището на Европейската футболна федерация (УЕФА). Известен е и със своя музикален фестивал. Нион е курортен град с развит туризъм. Има жп гара по линията, която обикаля около Женевското езеро.

Европейският клубен шампион "Реал" - Мадрид продължава и в следващата фаза защитата на титлата си. На пътя му на 1/8 финалите обаче ще се изправят седем отбора, носители на тази купа, и с амбиции да я спечелят отново: "Манчестър Юнайтед", "Барселона", "Ливърпул", "Челси", "Байерн", "Ювентус" и "Порто".

Поставените отбори за жребия са: "Манчестър Юнайтед", "Пари Сен Жермен", "Рома", "Барселона", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Бешикташ" и "Тотнъм Хотспър". Непоставените тимове са: "Челси", "Базел", "Байерн", "Ювентус", "Севиля", "Шахтьор", "Порто" и "Реал".

Първите мачове са на 13\14 и 20\21 февруари следващата година, а реваншите - на 6\7 и 13\14 март.

Напролет Шампионска лига ще продължи без българско участие. Московските грандове "Спартак" с Ивелин Попов и ЦСКА с Георги Миланов завършиха трети в групите си и продължават в елиминациите на Лига Европа. Живко Миланов и неговият отбор АПОЕЛ - Никозия са четвърти в група Н и приключиха участието си.

Шампионска лига 2017/18 е 63-то издание на най-престижния европейски клубен турнир, организиран от УЕФА и 26-то му издание, откакто е преименуван от Купа на европейските шампиони на Шампионска лига.

Финалът ще се играе на Олимпийския стадион в Киев (Украйна). Към турнира за пръв път този сезон в турнира се включи и отбор от Косово.



Евгений Натов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар