Зима

Зима
Пролет

19 декември 2017 г.

От ГЕРБ склониха да отменят мораториума за новите лекарства

Решението бе обявено от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов

ГЕРБ склони да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, с който се въведе мораториум върху иновативни лекарства, купувани от НЗОК. 

Единственото условие на управляващите е всички партии в парламента да са съгласни с това.

Решението бе обявено в позиция на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, изпратена до медиите.

Тя идва няколко часа след като лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е поискала от премиера Бойко Борисов отпадането на спорния параграф. За това настояват и онкоболни, организации на болните от рак и протестиращи срещу новия текст.

Той бе атакуван и от президента Румен Радев, който наложи вето. То обаче бе отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица. Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума.

В същото време вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да бъде лекуван с лекарствата под мораториум.

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства", обяви Цветанов в позицията си, цитиран от Dnes.bg.

Той съобщи, че Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за работата им.

"По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", пише Цветанов.

Въпреки това, за да сложи край на спекулациите, че онкоболни остават без лечение, ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет в парламента отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

"От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", обяви Цветанов.

Той обясни, че вече е консултирал промяната с всички институции и ресорни парламентарни комисии, които дават подкрепата си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар