Зима

Зима
Пролет

19 декември 2017 г.

Д. Песков: Стратегията за национална сигурност на САЩ има имперски характер

Същевременно стратегията съдържа скромни позитивни моменти за сътрудничество с Русия
 
"Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има имперски характер и издава упорито нежелание за отказ от еднополюсния свят."

Това заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той подчерта пред журналисти, че Русия не може да се съгласи с изразеното в документа отношение към нея като към заплаха за сигурността на Съединените щати.

Същевременно стратегията съдържа и "скромни позитивни моменти, по-специално готовност към сътрудничество с Русия в областите, отговарящи на американския интерес", отбеляза говорителят на Кремъл.

"Това абсолютно кореспондира с нашия подход, огласен от президента (Владимир Путин), защото Москва също търси сътрудничество със САЩ там, където е изгодно за нас, и дотолкова, доколкото са готови да стигнат нашите американски колеги", заяви Песков.

Като "идеален пример за подобно сътрудничество" той припомни скорошната размяна на информация между тайните служби, благодарение на която бяха предотвратени атентати в Санкт Петербург.

Новата стратегия за национална сигурност на САЩ е обширен документ с "доста впечатляващи формулировки", изискващ обстойно проучване, и "това естествено ще бъде направено във всички съответни ведомства, за да бъде осмислен", обобщи говорителят на Кремъл.

Представяйки документа, президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи противоречиви сигнали - той заяви, че Русия и Китай са "съпернически сили", които "се стремят да оспорят американските ценности", но същевременно изрази желание да изгради "успешно партньорство" с тези страни, отбелязва Франс прес.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар