Зима

Зима
Пролет

7 декември 2017 г.

ЕК съди Унгария, Полша и Чехия заради неприемане на бежанци

Европейската комисия реши да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария Полша и Чехия заради отказа им да изпълнят задълженията си по приема на бежанци.

В разгара на бежанската криза ЕС прие временна програма за разпределяне на мигрантите в страните членки по квоти.

Комисията обвинява трите страни за отказа им да приемат кандидати за убежище, въпреки че като цяло бежанският поток намаля благодарение на по-строгия граничен контрол и мерките за спиране на мигрантите извън границите на ЕС.

Унгария, Полша и Чехия настояват, че мюсюлманските бежанци нямат място в техните преобладаващо християнски общества и че се страхуват за сигурността си след кървавите атентати в редица европейски градове.

Техният отказ предизвика напрежение в отношенията им с много от европейските страни, включително Италия, Гърция и Германия, които ги обвиняват в липса на солидарност и ги заплашват с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.

Комисията реши също да подаде иск в Европейския съд срещу Унгария заради приетите от нея спорни закони за неправителствените организации и висшето образование.

През юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, задължаващ НПО-тата да разкриват източниците си на финансиране от чужбина.

А нов закон за висшето образование издигаше пречки пред финансиран от Сорос университет.



Няма коментари:

Публикуване на коментар