Зима

Зима
Пролет

15 декември 2017 г.

Свърши меденият месец на "Дондуков"

Кабинетът на стабилността оказа се, не е толкова стабилен.
 
И не всичко е прекрасно, а отношенията между коалиционните партньори не са извадени от песен на Брайън Адамс или от романтичен филм на Уди Алън.

Седмици преди най-важното събитие в политическата кариера на Бойко Борисов неговото вице - Валери Симеонов, буквално разтресе из основи правителството, поставяйки под съмнение както управленските качества на Борисов, така и неговата коалиционна култура, почтеност и лоялност. И докато другите съпредседатели на "Обединени патриоти" защитават тезата, че на "Дондуков" всичко е наред, лидерът на НФСБ излезе и реши да покаже "слона в стаята": че ръцете му в това управление са вързани, че общата програма не се изпълнява, а дори се саботира, при това именно от Борисов.

Конкретният повод за недоволството на Симеонов бе казусът с изграждането на втори лифт в ски курорта Банско. По неговите думи съоръжение всъщност засега няма да има заради несъгласие с премиера. "Борисов компроментира и саботира директно, в очите ми, моето предложение за промяна в концесионния договор, което беше съгласувано с всички министерства", разкри вицепремиерът с ресор... туризъм. След което продължи с критиките към своя началник, като изтъкна, че Борисов, меко казано, неглижира мерките за развитие на туризма, насърчаването на стратегическите инвеститори и повишаването на качеството на услугите в сектора, изложени в общата управленска програма.

Отговор на въпроса "защо" Симеонов не откри. Но според неговата версия има две вероятни причини. Едната е "страх от зелените", отбеляза вицепремиерът. И за да се аргументира, разказа как Борисов пуснал SMS на еколога Тома Белев и го информирал, че предложението за промени в концесионния договор за Банско не е влязло в дневния ред на кабинета. За жалост обаче втората причина за саботажа не бе неназована.

Сериозни притеснения у Борисов би следвало да предизвикат и намеците на Симеонов, че може да преосмисли подкрепата си към този формат на управление. "Всичко е възможно. Да не мислите, че съм от тези, които слушкат, папкат и си чешат егото", категоричен бе вицепремиерът, който до такава степен бил гневен на своя шеф, че даже "не искал да го вижда".

Симеонов не остана длъжен и на една от фаворитките на "бащицата" - министъра на туризма Николина Ангелкова, която по неговите думи говорела "едни обширни и напоителни глупотевини". Набрал скорост, вицепремиерът не подмина и соцлидерката Нинова, като с насмешка отбеляза, че на "г-жа Лъжа" не трябва да й се обръща особено внимание. Изобщо не цепи басма никому.

Разбира се, при всеки друг случай Борисов би отминал подобни изказвания с лека ръка, защото както самият той казва, "патриотите са си такива, обичат да се шегуват". Но не и в навечерието на европредседателството.

И докато вотът на недоверие, който ще бъде внесен след Нова година, изглежда обречен на неуспех, думите на Волен Сидеров, че "ако не се свалим сами, няма кой", започват някак да добиват особена тежест. 




Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар