Зима

Зима
Пролет

12 декември 2017 г.

Българите в Донбас: Защо ни убиват с български снаряди?

Преди месеци стана известно, че в Донбас, където се води гражданска война, въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват българско оръжие при обстрели на населени пунктове.
 
Тази тема у нас остана незабелязана, а съответно много хора в България дори не подозират за съществуването на този факт.

Военният кореспондент на YouTube-канала „Donbass News" Цветомир Гетов направи разследване и установи, че в с. Зайцево (една от най-обстрелваните от ВСУ точки) има снаряди, произведени в българските заводи „ВМЗ" и „Арсенал".

В Донбас живеят 132 националности, сред които и етнически българи, разказа Гетов. Само в Донецка народна република българите са около 7 хиляди души, които също стават жертви на гражданската война, водена от украинския президент Петро Порошенко срещу народите на Донбас.

Етническите българите в ДНР питат защо правителството на Република България позволява българско оръжие да достига до украинските въоръжени сили, които разрушават къщите им и убиват близките им?

Ето какво коментира пред камерата на YouTubе-канала „Donbass News" бившият председател на Българската общност в Донбас Анатоли Стоянов:

„...Никъде не заминах, живях в мазето, снаряди летяха... Украйна използва срещу нас оръжие, което се доставя от България. Знаем, че смъртоносното оръжие идва от САЩ и това не е новина за нас, но това, че България изпраща оръжия тук, което убива нас, българите... този факт не ни възмущава, а направо ни съсипва. Затова се обръщам към всички в България, да да окажат противодействие било то във вид на демонстрации или протести пред българското правителство. Защото всички ние знаем, че най-главното е борбата за мира в целия свят и тази борба е дело на всеки човек на земята. И аз се надявам, че нашите сънародници в България след това интервю ще предприемат конкретни действия и български снаряди повече няма да падат на нашата земя."

По данни на други източници на територията на ДНР многократно са намирани боеприпаси, произведени през 2014 година в български заводи. Това означава, че украинската армия получава нови боеприпаси от България.

По-рано стотици снаряди, произведени в българския завод ВМЗ-Сопот са били открити от военните сили на Донецка народна република (ДНР) и в района на гр. Авдеевка.

Припомняме, че през август 2017 година зам.-командващият на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи, че неофициалните доставки на оръжие от САЩ и НАТО на украинските въоръжени сили се осъществяват отдавна. Тогава Басурин представи един от последните доказващи факти - гранати за РПГ-7 българско производство, с които украинските военни обстрелвали прилежащите територии на гр. Ясиноватая.
 

„Припомняме, че България е страна, която е член на НАТО и наличието на подобни боеприпаси в подразделенията на ВСУ е нищо друго, освен доказателство за нелегални доставки на боеприпаси", потвърди тогава Едуард Басурин.



Няма коментари:

Публикуване на коментар