Зима

Зима
Пролет

3 декември 2017 г.

Каква я мислехме, каква стана!

Ако се втренчим чисто документално в следпрезидентския перид на българските демократични президенти, ще забележим низходящия тренд в качеството и на този материал.

Какво направи първият ни президент след детронирането си?

Жельо Митев Желев например отказа да е редови член на СДС след края на президентството си - 22 януари 1997 година. На  парламентарните избори през април 1997 г. се яви със създадената от него партия "Либерална алтернатива", с която спечели отчайващите 0.32% от гласовете. След което категорично се оттегли от активно участие в българската политика.

През януари 1997 г. основа фондация "Д-р Желю Желев". Тя събира и публикува документалното наследство от най-новата политическа история на България. Той самият бе два мандата председател на Балканския политически клуб, основан на 26 май 2001 г. по негова идея. В учредителното събрание под мотото "Да европеизираме Балканите" тогава участват президентите на всички балкански държави...

През 2010 г. на въпроса какво е постигнато през 20-годишния преход и какво не Желев кратко отговори:  "Каква я мислехме, каква стана!"

Д-р  Желев почина в София на 30 януари 2015 г. на 79-годишна възраст.

                                      ***

С какво уплътни времето си наследникът на Жельо!

След като приключи президентския си мандат, Петър Стефанов Стоянов се кандидатира за втори през 2001 г., но изгуби на втория тур от Георги Първанов, въпреки че първоначалните социологически проучвания сочеха в негова полза.

През 2010 г. стана президент на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Съпредседател е на Световния проект за справедливост във Вашингтон.

Член е на Попечителския съвет на  Александрийската библиотека.

Член е и на борда на Международния център за толерантност, диалог и сътрудничество между различните култури и религии "Низами".

Членува също и във фондацията "Клинтън глоубъл инишиатив"...

***

Каква я свърши червеният обединител на нацията?

Георги Седефчов Първанов сдаде властта на 22 януари 2007 година.

След това създаде политическа партия АБВ. И след провала на парламентарните избори остана само неин почетен председател. Той е автор на инициативата за благотворителна дейност "Българската Коледа". Със средствата от кампанията се осигурява лечение на тежко болни деца, организира се модернизация на здравни заведения и др. Инициативата събира всяка година над 2 млн. лева.

***

Какво прави сега момчето от случайния избор?

Росен Асенов Плевнелиев приключи президентския си мандат на 22 януари 2017 година. На 30 ноември 2017-а той обясни в телевизионно шоу любовта си към метеороложката Деси Банова: "Тя е много смела!".

С влизането си в студиото на Гала той излезе от политиката, а и от обществения живот.

Както и от историческата памет на България...

В случая фактите говорят само за низходящата тенденция в качеството и на президентския материал.



Чавдар Цолов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар