Зима

Зима
Пролет

4 декември 2017 г.

Да влезе осъденият

Решенията на парламента за газовото дело на ЕК и за здравния мораториум

За няколко дни парламентът даде два ясни знака за това как гледа на тези, които са го избрали. 


На закрито заседание миналия петък отмени "тайно" решение на кабинета да признае вина по т.нар. газово дело на ЕК срещу България за нарушение на правилата на ЕС, за да постигне по-благоприятно споразумение. В пленарната зала управляващите и опозицията единодушно постигнаха две неща.

Първо, задължиха правителството да обжалва в Европейския съд очакваната глоба заради възпрепятстване на достъпа на конкурентни на държавните компании до газовата инфраструктура. Според доклада на министъра на енергетиката няма гаранции, че България може да спечели делото срещу решението на ЕК, но за сметка на това съдът може да наложи пълния размер на глобата, споменат в документа като 330 млн. евро в комплект с други сериозни последствия.

Второ, така беше бламирано и търсенето на отговорност за поредната внушителна загуба за държавата - кабинетът ще казва, че е взел друго, по-добро решение, но, видите ли, депутатите му попречили. Дори и тези на ГЕРБ, които винаги са демонстрирали, че за тях има един закон - волята на лидера им.

В пет от шестте години, в които се точеше делото на ЕК, трите правителства на Бойко Борисов можеха да спрат това развитие. Всички с поглед върху проблема сочат за пример аналогичното дело срещу "Газпром", който пое конкретни ангажименти и си спести грозящата го санкция от няколко милиарда евро. ГЕРБ и БСП обаче предпочетоха да рискуват глоба до 330 млн. евро за енергийния холдинг, вместо да ограничат възможностите за злоупотреби, с които статуквото в държавната енергетика изобилства, паралелно със строго охраняваните интереси на руския газов монополист.

И само няколко дни по-късно, в сряда, беше гласуван мораториум през 2018 г. за финансирането на нови лекарства. На властта й се досвидяха 25 млн. лв. за около 15 медикамента от най-ново поколение за лечение на онкологични и ревматологични заболявания.

И в двата случая обществото е осъдено - проблемът е, че може и да не разбере вината си.

 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар