Зима

Зима
Пролет

19 януари 2018 г.

Откровената коалиция "Пеевски"

Има една тънка, но много важна граница между това да вършиш нещо нередно и да го правиш, без въобще да се криеш.
 
Безпардонното отношение показва липсата на страх от каквито и да било последствия.

Тази граница беше мината през седмицата от парламента при гласуването на т. нар. поправки "Пеевски" в закона за банковата несъстоятелност. Той беше приет на първо четене с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС. Дори и БСП не са гласували единодушно против, а някои червени депутати са се "въздържали".

Проблемите в случая са на две нива. Първото са самите предложения. Те променят с поглед назад отдавна случили се сделки. А тези действия са противоконституционни. Затова тълкуването е, че редакцията се прави, за да се посегне и на малкото активи, изплъзнали се от контрола на депутата от ДПС след затварянето на КТБ. Накратко, огромно мнозинство от депутатите не виждат никакъв проблем да приемат поправка, която директно защитава интересите на Пеевски.

Вторият сериозен проблем е широката подкрепа за тези предложения. Тя показва, че в този парламент моделът "Пеевски" няма никаква опозиция. Ако утре Бойко Борисов падне от власт и се направи друго мнозинство от парламентарните партии, резултатът ще е абсолютно същият. ГЕРБ, "патриоти", ДПС, сериозни части от БСП - всичките са кухи съкращения, слуги на едни и същи господари.

И парламентът е само огледало на останалата част от държавата. Подобно е положението в изпълнителната власт, съдебната, регулатори като БНБ, КЗК

Това, че държавата е превзета, не е особена новина. Новото тази седмица е, че това вече не се крие - случва се откровено, пред очите на всички. 


И това няма да е последната демонстрация - особената наглост ще се опита да ви убеди, че това е новото нормално.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар