Зима

Зима
Пролет

3 януари 2018 г.

К. Стойчев: Назначаваме вълка да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата

"Хората, които искат Антикорупционният закон да мине в тази му форма, нямат никакво намерение да се борят с корупцията."
 
"Ние имаме проблем с корупцията. Нашият проблем не е, че корупцията съществува. Няма кътче на планетата, където да няма корупция. Нашият голям проблем с корупцията е, че ние не се борим с нея. И тук стигаме до голямата тема за ветото, за Антикорупционния закон". 

Това каза в интервю по Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев във връзка с приетия от Народното събрание антикорупционен закон и последвалото вето срещу него от страна на президента Румен Радев.

Според социолога в Антикорупционния закон, от гражданска гледна точка, има три неща, които са притеснителни.
 

"Първо, контролът, кой кого контролира. Ами, отново назначаваме вълка да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата. Тази партия или коалиция, която управлява, днес ще бъде една, утре ще бъде друга, но по този закон тя ще решава какво да бъде разследвано и държи ключа.

Второто, което е безобразно в този закон, са всички онези възможности законът да бъде използван за политическа разправа по чисто субективни причини.

И третото, липсата на защита на хората, които ще подават сигналите. Това показва, че тези хора, които искат Антикорупционният закон да мине в тази му форма, нямат никакво намерение да се борят с корупцията", коментира Кънчо Стойчев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар