Зима

Зима
Пролет

5 януари 2018 г.

Кейт Бланшет ще оглави журито на тазгодишния фестивал в Кан

Талантливата австралийка ще се превърне в 12-тата жена, заставала начело на престижния панел в Кан в историята на фестивала

Кейт Бланшет ще оглави международното жури на тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан, съобщава bgnes.com. 

С това талантливата австралийка и носителка на два "Оскар"-а ще се превърне в 12-тата жена, заставала начело на престижния панел в Кан в историята на фестивала.

"Изключително щастливи сме да посрещнем такъв рядък и уникален човек на изкуството с такъв невероятен талант и убеждения. Разговорите ни през есента ни убедиха, че тя ще бъде отдаден президент и изпълнен със страст и щедрост зрител", коментираха директорите на кинофестивала.

Както отбелязват някои западни медии, изборът на Бланшет със сигурност не е случаен на фона на променящия се облик на Холивуд в момента. Именно тя бе една от първите жени, отправили публично обвинение срещу продуцента Харви Уайнстийн за сексуално посегателство, а тази седмица тя официално реализира и инициативата си Time's Up ("Времето свърши") за борба със системното сексуално посегателство срещу жените в кино индустрията, а също така и в големите корпорации.

По данни на "Ню Йорк Таймс", програмата на инициативата включва създаването на фонд в размер на 13 млн. долара, който ще бъде използван, за да може социално слабите жертви на насилие на работното място да си позволят правна защита. 


Освен това членовете на фондацията ще се борят за въвеждането на глоби на компаниите, за които бъде разкрито, че прикриват подобни престъпления. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар