Зима

Зима
Пролет

3 януари 2018 г.

Австрия – новият Троянски кон на Русия?

Виена няма да отхвърли санкциите, но в същото време може да предава информация на Кремъл

Австрия може да се превърне в новия Троянски кон на Русия в Европейския съюз. 


За това предупреждава влиятелният мозъчен тръст Европейски център за външна политика, базиран в Лондон.

В обширна статия изследователите, предвождани от бившия шведски премиер Карл Билд, твърдят, че не Унгария, а Австрия е страната, чиято близост с Русия трябва да предизвиква загриженост у Брюксел.

Поводът за тревога е новото правителство във Виена, в което християндемократите на канцлера Себастиан Курц си партнират с националистите от Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

По-малкият коалиционен партньор е една от неколцината европейски партии, които поддържат официално сътрудничество с Единна Русия - партията на Владимир Путин, се казва в анализа. В него се твърди, че "близкото обкръжение на Щрахе е изградило тесни връзки с ултраконсервативни руски интелектуалци и олигарси". Посочва се, че Партията на свободата и руски културни организации стоят зад провеждането на балове, бизнес и политически събития.

Анализаторите смятат, че е малко вероятно Виена да се противопостави на удължаването на санкциите на ЕС срещу Кремъл, които ще се гледат отново от ЕС през март и през юни, но предупреждава, че е възможна промяна в приоритетите на вътрешното и на министерството на отбраната, които се държат от Партията на свободата.

"ЕС не бива да се страхува, че Австрия ще се самоотстрани от проектите за европейска интеграция, като сближаване в отбраната и разузнавателно сътрудничество", се казва в анализа. Изследователите обаче смятат, че ЕС трябва да се тревожи от възможността, че Австрия ще бъде част от тях, използвайки "неутралността", като извинение да не участва активно в тях, но в същото време предавайки информация на Кремъл.

Според Центъра за външна политика ЕС трябва да изчака да види как ще се развият събитията във Виена и да не предприема излишни атаки, за да не засили влиянието на крайната десница. Брюксел трябва да признае правото на партията да има различни виждания, съветват от мозъчния център, съобщава Dnes.bg.

"В същото време "европейските правителства и особено разузнавателните служби трябва да следят отблизо случващото се", се препоръчва в анализа. ООН и ОССЕ, които са базирани във Виена, са посъветвани да отклоняват акредитирането на много "дипломати, които са всъщност руски шпиони" и които могат да използват да получат изгода от контактите си с Партията на свободата.

Крайнодясната Партия на свободата влиза за втори път в управлението на Австрия след пробива на Йорг Хайдер през 2000 г. Според Центъра обаче сега националистите са "по-хомогенна, дисциплинирана и консолидирана" партия, в която влиянието на проевропейските либерали е отслабено за сметка на по-социалистически икономически възгледи.

Курц, който направи посещение в Брюксел ден след като се закле като канцлер, увери ЕС, че ще води проевропейска политика, но добави, че ще иска повече решения да се вземат от столиците, вместо от евроинституциите. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че работи добре с крайнодесните в България, Гърция и в Словения и не вижда защо да не сътрудничи и с министрите от Партията на свободата в австрийския кабинет.

Себастиан Курц

Няма коментари:

Публикуване на коментар