Зима

Зима
Пролет

11 януари 2018 г.

Елате ни вижте!

Добре дошла, Европа - приятно културно шокиране!
 
Да ни е честито европредседателството, каквото и да означава това! 

И няма защо да се лъжем - очевидно има всеобхватен заговор за провала му. Действа се на широк фронт, всекидневно, брутално и във всички направления. Ако не беше така, пътят на кортежите по бул. "Брюксел" щеше да води към рая на стабилността, законността и просперитета. 

Какво друго, ако не евродиверсия - е касапницата в Искърското дефиле?! Самоубитият убиец живял порядъчно в продължение на осем години, без да се крие, докато в същото време бил обявен за издирване.

Ами застреляният в София едър бизнес приятел на вицепремиера Цветан Цветанов? Кой ли не се изреди да излага медийно човеколюбивия му нрав и безупречна почтеност. Защо може да бъде ликвидиран такъв човек, ако не за да се очерни имиджът ни пред Европа?! Ама бил от СИК - оставете тия стари работи! Мутренските времена нали минаха, сега е времето на обществените поръчки и цялата държава работи като трибуквена групировка.

Затова вицепремиерката с обратни диоптри на очилата Екатерина Захариева е донякъде права в откритието си, че у нас усещането за корупция намалявало. Българите били чак на 12-о място в съюза по положителен отговора на въпроса: "Вие лично участвали ли сте в корупционни схеми?" Ами как да участват, като не им предлагат. Корупцията е приватизирана от онези, които ще разследват тепърва приватизацията. Но и двете никой не разследва с похвалната държавническа цел да не създава усещане за корупция.

Иначе Захариева изговори тезата на управляващите, че - без да са любители на теорията на конспирацията, тези убийства били, меко казано, странни. Да се изпотрепят точно сега, при положение че за миналата година имало стопроцентова разкриваемост в тази насока. Ами онези 150 неразкрити поръчкови разстрели, за които никой вече не говори, защо ги водят неразкрити? За всеки от тях се знае откъде идва поръчката, просто не се знае от всички, а само от тези, които трябва да знаят.

Насрочилите протести по време на европредседателството също са част от заговора срещу него. Кой където го стяга чепикът - пред Юнкер и компания решил да се изтъпани. Втори лифт, плажове, концесии или просто повече пари - какви ли още диверсии ни чакат. И все се целят около НДК и "Орлов мост" - по маршрута на еврочиновниците, че да ги видят лично. Очевидно тайният център на заговора се е съобразил с актуалната свобода на медиите, повечето от които са на 109-ата крачка от постигане на абсолюта в слугинажа и слагачеството.

Затова препоръчваме на еврогостите да не вярват на националните си медии, които описаха България като царството на престъпността и корупцията. Но пък да следват плътно препоръките им за оцеляване и справяне с културния шок в страната.

Каквото и да преживеят, трябва да са уверени, че реалността е друга. Както и че с оглед стандарта им на живот българите изобщо не искат да знаят за подхвърляните от държавниците им председателски приоритети, които звучат като от друга планета. Дилемата е само да вярват ли на евролидера Лиляна Павлова, че няма смисъл от оплаквания до арменския поп, или да пробват премиера Бойко Борисов с протест за милиони.

И къде е проблемът, щом като самият Жан-Клод Юнкер бълва нонстоп небивалици за страната?! Последно изтърси, че България е великолепно подготвена за европредседателството, понеже правителството създало специално министерство. Всъщност - понеже била една от най-проевропейските страни и приемала охотно приоритетите, които й сочат. Въобще, буквата "Б" символизирала не само България, но и Бъдещето, уверява Юнкер. А двете "Б" са, разбира се, инициалите на премиера, заслужил оценката "златното момче на България".

С такъв евродиригент като Юнкер заговорът срещу председателството едва ли ще успее. Но пък циркът е гарантиран, а клоунадата - обещаваща. 


Един наистина уникален шанс да се натресем във фокуса на световния калейдоскоп, след което да бъдем изплюти, оставяйки незабравими впечатления. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар