Зима

Зима
Пролет

13 януари 2018 г.

Променят операта "Кармен" - имало "насилие над жени"!

Ирини Зикидис: Нямам търпение тази несъмнено прогресивна визия да бъде наложена и спрямо други произведения от световната класика
 
След като 140 години умираше, прободена на сцената, героинята циганка от операта „Кармен” получи шанс да си отмъсти в новата италианска продукция, като вместо това застрелва любовника си.

Световноизвестната опера от френския композитор Жорж Бизе, чиято премиера е през 1875 година, вече ще има нов край, за да постави акцент върху борбата против насилието над жени в Италия.
 

В най-новата версия, написана от италианския режисьор Лео Мускато, кокетната и огнена Кармен не е убита от любовника си Дон Хосе, когото отхвърля заради един тореадор, а самата тя го застрелва.
 

Директорът на флорентинската опера Teatro del Maggio Musicale Foundation Кристиано Шиаро каза, че обсъдил с Мускато да променят операта, за да има по-модерен край.
 

„Във времена, в които обществото ни застава против убийствата на жени, как бихме могли да аплодираме убийството на жена на сцената?”, пита Шиаро.  

„Нашата опера е опит да подчертаем тормоза и насилието над жените в Италия, където често се случва жена да бъде убита”, добавя Шиаро.
Паоло Антонио Клун, говорител на операта, каза, че новата версия на „Кармен” заема позиция, защото като изкуство операта има и социална роля.
 

„Театърът трябва да има етична и социална функция. Трябва да предаде послание против насилието”, казва Клун, цитиран от Reuters.com 

"Кармен" с нова либерална трактовка! Нещата не са такива, каквито бяха...
Операта „Кармен” официално има нова трактовка. Вместо да умре от ръцете на ревнивия си любовник, Кармен го убива. По този начин авторите твърдят, че ще допринесат към каузата MeToo.

Нямам търпение тази несъмнено прогресивна визия да бъде наложена и спрямо други произведения от световната класика. Смятам, че е редно Дездемона да натика кърпичката в гърлото на клетия Мавър, Офелия да се смее злокобно около удавения труп на принца-мухльо, а Ана Каренина да бутне Вронски под влака. Колкото по-скоро новата интерпретация стане задължителна, толкова по-бързо ще рахатясаме и ще изпратим белите хетеро мъже в гробищата.

Ирини Зикидис, Фейсбук



 
 Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар