Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2018 г.

BiT-ият - бит, останалото го знаем

В очакване да узнаем реалните собственици на грантовите медии, нахлуват поредните нови медийни варвари
 
Преди да настъпи медийна прозрачност по последния закон "Пеевски", падна медийна мъгла. 

И вместо да се разсейва, медийният смог става все по-задушлив и отровен. При такава концентрация на фини редакционни пренастройки в сектора все по-трудно се диша. Затова ни убеждават, че не ограничават свободата на словото, а търсят нови бизнес модели.

Това твърди новият собственик на телевизия Би Ай Ти Мирослав Янев, който я купи чрез компанията си "Интерактив ТВ системс България" АД. Дружеството няма собствени активи и е на загуба, но купило цяла телевизия със "собствени средства и бизнес заем". За добре технически оборудвана, действаща телевизия с професионален екип инвестицията не била никак голяма.

Дай, Боже, всекиму, но кой и колко все пак плаща? Красимир Гергов, с чиито медийни проекти Янев е свързан от студентските години, нямал участие в сделката. Делян Пеевски - също, с него пък Янев изобщо не се познавал. Новият му бизнес модел също звучи непознато. Ще правят интерактивна телевизия като в интернет, понеже зрителят бил уморен от традиционната, но не бил готов и за новата дигитална форма. Хибрид между старото и новото преди аудиторията да премине в новата епоха.

Едни ще кажат: Да правят каквото знаят с парите си - нали са частна медия. Да, но като не е ясно чии са парите, а критични към властта предавания биват спирани с довода, че са от типа "говорещи глави", собственикът не е без значение. Предишните - създателите на Би Ай Ти Павел и Румен Вълневи, съобщиха за продажбата с трогателно обръщение, в което подчертаха досегашната линия - медия извън статуквото, чиито собственици не прокарват тесни политически и бизнес интереси. Остава да решим, че конкурентният за българския медиен пазар бизнес модел е да пълнят главите на младата аудитория с дигитални щуротии, за да не мисли какво реално става в страната.

Моделът, прочее, си пролича отдалеч и засега не изглежда никак нов. Напротив, стар е като българския преход. Ето как описа пристигането на новия собственик гост на телевизията, поканен да участва в нейно предаване. Разказът е на бившия служител на Националната служба за охрана Николай Марков, станал неволно свидетел на смяната в приоритетите.

"На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, които съм преживял и в ТВ7 лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти! Така стоят нещата в почти европейската ни държава, свободата на словото, независимите медии и никак независимите от властта новоназначени олигарси..."

Ами така ще е, нали успешните млади хора познават успешните бизнес модели. То не е като да мислиш и говориш с главата си - говори се и се мисли това, което трябва. 


Иначе моделът се проваля, а с едната свобода на словото къща не се храни.
 Мирослав Янев

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар