Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2018 г.

Ивица Дачич: ЕС си заравя главата в земята пред великоалбанските изяви

"Каква би била реакцията, ако Сърбия обяви, че ще има общ президент с босненската Република Сръбска?"
 
"Европейският съюз си заравя главата в земята пред великоалбанските изяви, които са най-голямата пречка за мира и стабилността на Балканите", заяви сръбският външен министър Ивица Дачич.

Министър-председателят на Албания Еди Рама "буквално заяви, че Албания и Косово са една държава с един президент и обща политика по външните работи и сигурността, и никой не го критикува", посочи Дачич пред агенция ТАНЮГ и попита риторично каква би била реакцията, ако Сърбия обяви, че ще има общ президент с босненската Република Сръбска.

"Сърбия никога не е искала това и въпреки това е непрекъснато под прицела на Брюксел и западните държави. И после да каже някой, че няма двоен аршин", каза сръбският външен министър.

Европейската комисия предупреди по-рано Тирана, че няма да търпи намеса във вътрешните работи на съседни държави:

„Изявления, които могат да бъдат изтълкувани като политическо вмешателство в делата на съседни държави, не помагат за изграждането на добросъседски отношения. Европейският съюз очаква всички страни да градят отношения на конструктивност и сътрудничество и да се съсредоточат върху реформите по пътя към интеграция в Евросъюза," каза говорителката на Еврокомисията Катрин Рей, цитирана от Cross.bg.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар