Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2018 г.

В германската армия нямат подходящи зимни облекла и екипировка

Министерството на отбраната се опита да омаловажи скандала, като каза, че оперативната готовност на войските не е засегната
 
Германските армейски сили, които трябва да подсилят източния фланг на НАТО, се оплакват, че нямат подходящо зимно облекло и друга екипировка, предаде ДПА, като се позова на германския в. "Райнише пост".

Според изданието силите за бързо реагиране на германската армия за 2019 г. нямат не само танкове, а и защитни облекла, зимни дрехи и палатки. Вестникът цитира документ на командването на силите.

През 2014 г. НАТО реши да създаде съвместни сили с много висока степен на готовност, за да противодейства на руската агресия след анексирането на Крим. Тези сили, състоящи се от 14 000 войници, готови за бързо разполагане, се попълват с персонал от страните членки на НАТО на ротационен принцип.

Германия ръководеше силите през 2015 г. и е на ред да поеме дежурството отново в началото на 2019 г., като се включи с 10 000 войници.

Депутати реагираха гневно на информацията за липсата на екипировка, която е поредният случай, поставящ в неудобно положение германската армия. Министерството на отбраната се опита да омаловажи скандала, като каза, че оперативната готовност на войските не е засегната от липсата на екипировка.

"Това не означава, че необходимата екипировка по същество не е налична за Бундесвера или че не можем да я набавим в съответния срок", заяви министерски говорител.

"Няма причина да се тревожим, че Германия няма да може да изпълни задълженията си в НАТО", каза той.

Германия е подложена на натиск от съюзниците от НАТО, в частност САЩ, да увеличи бюджета си за отбрана.

През последните години германската армия беше засегната от редица скандали, свързани с остарели танкове и дефектно оборудване.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар