Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2018 г.

Преводът ли е виновен за скандала с ЧЕЗ?

Там, където националният интерес отстъпва място на задкулисния, превод няма, защото се чува само шумоленето на парите...
 
Пет дни. Толкова бяха необходими на премиера Бойко Борисов, за да си спомни, че сделката за електроразпределителното дружество ЧЕЗ е въпрос, който има пряко отношение към националната сигурност. 

Пет дни, докато скандалът около никому неизвестната бизнесдама Гинка от Пазарджик като купувач се развиваше главоломно.

А не е толкова далеч времето, когато лично премиерът и неговият кабинет приеха актуализираната през декември 2017 година. Стратегия за националната сигурност. Енергийната сигурност е елемент на националната и е предпоставка за икономическа стабилност - това пише стратегията, подписана от Бойко Борисов.

Имайки предвид, че за продажбата на ЧЕЗ се говори не от вчера, а от година-две, е любопитно защо правителството се прави през всичкото това време на напушено с трева. За да дойде моментът да почне да повтаря като развалена грамофонна плоча, че държавата не можела да направи нищо, защото това било сделка между два частни субекта.

Че са са частни, частни са. И това го допусна още Симеон Сакскобургготски, който продаде дружеството на чехите, а после първото правителство на ГЕРБ хариза и останалите 33 процента. Дори без да пожелае да запази възможността, държавата да има златна акция за контрол.

Очевидно националната сигурност, в частта си за енергийната обстановка, вече не е въпрос на национален приоритет. И с развитието на скандала около ЧЕЗ все по-ясно става, че всъщност е добре организиран приоритет на частни, и най-вече задкулисни интереси.

Но във вторник (27 февруари) по време на извънредната си пресконференция по темата за продажбата на ЧЕЗ  премиерът се държа като много изненадан. Само дето не се сети да се извини с лошия превод по време на срещата с чешкия му колега в оставка Андрей Бабиш преди около месец, когато със сигурност са обсъждали и сделката за ЧЕЗ.

Дори и преводачът да е виновен, как да си обясним как ръководителят на правителството е забравил колко важен за националната сигурност е енергийният сектор? Та нали това е същият премиер и същото правителство, които по предложение на коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" вкараха златната ограда в списъка на стратегическите обектите и дейности от значение за националната сигурност?!

Не, Борисов не се е изгубил в превода. Там, където националният интерес отстъпва място на задкулисния, превод няма, защото се чува само шумоленето на парите... 




Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар