Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (29 януари – 2 февруари)

Понеделник, 29 януари

Прокуратурата погва най-богатите в България, гърми казионната преса. Което си е цялата преса без малко. Цацаратурата се заканва да провери лицата, придобили луксозни автомобили и недвижими имоти за над 500 хил. лв. От милицията докладват, че у нас имало регистрирани 50 автомобила „Майбах“, 193 „Бентли“, 31 „Ламборджини“, 68 „Ролс Ройс“ и 93 „Ферари“. От НАП допълват, че лани и полани  245 лица са придобили имоти на стойност от 500  до 800 хил. лв., а 120 – над 800 хил. лв. И сега цацаратурата щяла да ги провери всичките откъде са им паретата.

Тази работа, отсега ви казвам, ще излезе ялова. Тя вероятно и точно така е замислена. Малко прах в очите на критиците. Скъпите имоти и коли са купени (подсигурени) с банкови кредити. Тъпаци като Цветанов, дето купуват със спестяванията на тъща си, вече рядко се срещат.

И дали точно фукарите със скъпите коли са най-богатите? Тия дни почина основателят на IKEA Ингвар Кампрад, един от най-богатите хора в света. Той беше известен със скромния си начин на живот. Във OFFNews четох, че си купувал дрехи втора употреба. И веднъж, като го попитали защо е толкова стиснат, а синът му харчи нашироко, той отговорил: „Неговият баща е милионер. А моят не беше…“

През 2015 г. Кампрад посети София и се видя с премиера Борисов

Като гледам как нашите богаташи харчат, може да си помисля, че всички са синове на милионери. Но аз няма да си го помисля, защото всичко стана пред очите ни. И това, което стана няма нищо общо нито с Ингвар Кампрад, нито с „Протестанската етика и духът на капитализма“ на Макс Вебер. Там първоначалното натрупване е следствие на упорит труд и на един аскетичен морал на потребяване. Богатството е резултат от усилия на няколко поколения. Капитализмът, или това, което се изгражда у нас, има съвсем друг генезис и характеристики. Богатството се натрупва „по спешност”, едва ли не за една нощ. Аскетичният морал е заменен с раблезианска пищност. Натрупаните пари не са капитал, те не отиват в производството, за да станат пари прим, а за предмети на лукса и показно утвърждаване на „нововъзникналата” личност.  Парите, натрупани от икономисани  закуски на бившия депутат Маргарит Мицев са само пародия на протестантската етика и иронична метафора за начина по който се печели у нас.

Истината е, че нашият капитализъм е проектиран и осъществен от комунистите. А те, както знаете, до каквото се докоснат,  всичко осират. Помислете! И социализма осраха, и капитализма, а в Русия и феодализма даже.

Лидерите на ДСБ Атанас Атанасов и на „Да, България!“ Христо Иванов прогнозирали, че предсрочни избори са възможни още тази година.

Бабо Мецо, ще има ли много дренки тая година?

Ще има, баба, ще има.

А по какво съдиш?

По нищо, баба, ама много ми се ядат…

Когато имаше бол дренки, господата надменно ги препикаха… Та сега ще почакат доде пак се родят.

Люба Кулезич докопала от някъде показанията на Бисер Лазов и касиерката Юлия Илиева по делото за КТБ, където ставало ясно, че известни личности, като Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Димитър Абаджиев, Стефан Гамизов, Росен Карадимов и т.н., са получавали огромни суми от Цветан Василев.  Кънчо и Андрей, за които отдавна подозирам че не са от леките мъже, взели на два пъти по 500 хил. евро. Веднъж през август и втори път през септември 2013 г. А през декември същата година се създаде финансираната от банкера партия на Бареков „България без цензура“, която почна да печели впечатляващи проценти дори и преди още да е създадена. Та намеквам, че този милион евро е инвестиран в проценти. Така де, те на Кънчовците са им за продаване. Щедро е плащал Цветан Василев. Което обяснява и защо хора като Харалан Александров си засраха сурата.

Кънчо Стойчев не отрича, но пледира невинен:  “Не съм извършил нищо, нито незаконно, нито неморално. Просто случаят е сложен и нямам намерение да коментирам нещо, с което следствието се занимава.“

Така е, случите за по милион евро обикновено са сложни.

От Фрогнюз се свързали с банкера да питат верно ли така са раздавани пари. „Ще ви кажа, вика, но преди това ще спомена, че Делян Пеевски е носил на главния прокурор Сотир Цацаров по 100 хил. евро на месец. Лично той ми е казвал, че ги носи директно на обвинител номер едно.“

Освен за Сотир Цацаров, Пеевски му е казал и за други хора, на които носи пари. Няма да се учудя, ако някой от тях е с адрес „Дондуков“… Или да се учудя?

Грозно е да броим чуждите пари, но в случая май не са толкова чужди, щото ние платихме фалита на банката. Та имаме право да знаем, че за 3 години по сметката на Цацаров са се натрупали 3.6 млн. евро, а за 5 години – 6 млн. По поведението му съдя, че продължават да се трупат, не ли?

Вторник, 30 януари

Васил Василев, дългогодишен шеф на Съюза на работодателите в България, разправя едни работи, дето не са за разправяне… Борисов се бил вцепенил от безизходицата: „Не можа да ратифицира конвенцията и чака наказание. Съпротивата в България се организира. Влиянието му се срива. БСП минава ГЕРБ. ДПС го крепи, но всеки миг може да го подхлъзне. Румъния му се подиграва. Путин не го забелязва, Тръмп – съвсем. Ходи до Давос, а го прескачаха. Ако отвън го изоставят, ще рухне за дни. И най-лошото! Банковата тайна в Европа падна, а саудитските банки са съмнителни…“

Не знам, но с моя прост акъл си мисля, че само падането на банковата тайна е достатъчно, другите работи са ексик. Да вземат да се покажат милиардите, дето ги е закътал… Още през 2012 г. се чу, че събрал Котараците да почерпи за първия милиард. Сега вероятно ги е направил 3-4, а защо не и 5.

Питат министър Горанов дали корупцията няма да попречи на присъединяването ни към еврозоната. Вика: „Едно общество, което постига един от най-високите ръстове на икономиката, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правилата. Правилата сами по себе си, ако съществуват и ако се спазват, корупцията остава само вестникарско внушение.”

Правилата, ако съществуват и ако се спазват… Много „ако“, бе, г-н министър! А ако съществуват и не се спазват? Кво се случва тогава? Тогава остава едното „ако“ само…

Голям мислител! Моля, обърнете му внимание: „Корупцията е предимно емоционална категория дотолкова, доколкото ако се превърне в реалност, трябва да е предмет на наказателно преследване.“

И щом не е предмет на наказателно преследване, значи не се е превърнала в реалност. И пак излиза, че Цацаров ни спасява от корупцията. Много извратено, но така излиза.

Господи, не ти се бъркам в производствения процес. Щом създаваш тъпанари, значи ти са необходими за нещо. Но искам само да те помоля, когато ги създаваш тия тъпанари, постарай се някак да ограничиш тавана на издигането им. Защото на българската плодородна почва избуяват и няма сила, способна да ги озапти.

Това, че корупцията в България е предимно вестникарско внушение се доказва индиректно от изказването на баварския министър на вътрешните работи Йоахим Херман пред вестник “Ди Велт”. Министърът категорично се обяви против приемането на България в Шенген. „В този момент, вика, е изключено… заради високото ниво на корупция и големите й проблеми с организираната престъпност…“

Изобщо отвсякъде валят доказателства, че корупцията у нас е емоционална категория и вестникарско внушение. Комисията по бюджетен контрол в ЕП смята, че напредъкът ни по отношение справянето с корупцията и с реформата на съдебната система не е достатъчен, за да се премахне Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Докато за Румъния е вероятно той да отпадне. От мамалигата се искало само да запази постигнатото.

Румънска евродепутатка Моника Маковей сравнила борбата с корупцията в Румъния и в България: Там за корупция са осъдени 13 министри, 90 депутати и 88 съдии и прокурори, а в България няма осъдени на такова високо равнище.

Данните на Маковей бяха косвено потвърдени от премиера Борисов. На среща с бизнеса той обясни защо не тръгва проекта за трети мост на Дунав така: „Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това са в ареста. Не е смешно. Тамън се договорим, и ги няма…”

КС обяви решението на НС да отхвърли оставката на Делян Добрев за противоконституционно. Според конституционните съдии след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от НС и той не може да бъде принуден зорлем да депутатства.

И сега Делян е депутат напук на конституцията.

На вашето внимание още един задълбочен мислител, председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ: “Делян Добрев защити името си. Ние защитихме неговото име. За това е напълно нормално, че константната воля на г-н Добрев не е за оставка. Той направи изрично обръщение, в което заяви, че оттегля оставката си…”

Понимайте? Константната му воля е била да остане в НС. А оставката е била плод на мимолетно колебание в константната воля. Дето викат на село, ДиБ тояга, ДиБ!

Сряда, 31 януари

Пресаташето на ФК “Пирин” (Бл) Велислав Елезов подал жалба в полицията срещу кмета на Симитли и бивш футболен рефер Апостол Апостолов, който го набил. „Вчера, жалва се Елезов във Фейса, по време на футболен мач на селския стадион в Крупник, ми бе нанесен побой от това. То бе видимо неадекватно и неконтролируемо. То ме нападна в гръб със зверски шут, а след това ми нанесе и удари по главата. То ми счупи и двата телефона… То ме заплаши с половите си органи…“

Това е същият Поли, дето го набедиха, че е содомизирал Бойко Борисов. Но в този контекст вече не съм толкова сигурен, че е набеден.

Макар че пък случаят с бившия председател на съда в Раднево Евелин Драганов говори точно за противното. Софийският градски съд го оправдал по обвинение в закана за убийство. През 2013 г подсъдимият се обърнал към деловодителката Йовка Митева с думите: “Мръсна курва, ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи…”

Според съда обвиняемият наистина е казал тези думи, но те не били закана за убийство. Просто такъв си му бил речникът. Така се бил държал и с други свои колеги през почти целия си мандат. Но досега нямало смъртни случаи.

Големи простаци битуват сред магистратите, от мен да го знаете. Има такива първични типове, че направо се чудиш как са взели вишото. Както и да е. Мисълта ми беше, че и при кмета на Симитли трябва така да се подходи. Може и да е заплашил Елезов с половите си органи,  но въпросът е дали това е част от речника му и има ли потърпевши досега от тия заплахи с органите. Така де, не сме длъжни да се доверяваме на един пиян бизнесмен…

Четвъртък, 1 февруари

Корнелия упорито затвърждава прякора си г-жа Лъжа. Оня ден се изрепчи на Цветанов, че лъже, че в Лисабон е подкрепила Истанбулската конвенция. „На нито един международен форум не съм гласувала за нея“. Формално е права. Също толкова права щеше да е обаче и ако беше казала, че на нито един форум не е гласувала против нея. От позиция на ПЕС, изпратена до медиите, става ясно, че през целия процес на обсъждане и приемане на Резолюцията на ПЕС в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017 г., никой от БСП не се е изказал против конвенцията, нито е поискал някаква редакция на документа.

Финално резолюцията е обсъдена и приета със 188 гласа „ЗА“, 13 гласа „въздържал се“ и нито един „против“. Делегати с право на глас от БСП са председателят Нинова и заместниците ѝ Деница Златева и Кирил Добрев.

„В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, казва Джакомо Филибек, зам.-генсек на ПЕС, изрично е записано, че ПЕС се обявява за ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста…“

Та Корнелия може да е била против, но много умело го е прикривала.

Сега от ПЕС я били подложили на безпрецедентен натиск заради отказът й да подкрепи Истанбулската конвенция. Зита Гурмай, шефка на „ПЕС- Жени“ направо заплашила БСП с изключване от ПЕС, ако Нинова не се вземе в ръце.

Тая кака хич не е за подценяване. Ще разнася Нинова като Хамлет черепа…

Ще бъде много интересно ПЕС да изключи българските социалисти по време, когато начело на европейските социалисти е българин. Доколкото Станишев е българин, де. Щото неговото потекло е доста объркано, нещо като българо-руски евреин.

Днес е Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Afera.bg обръща внимание на венеца, който Веселин Марешки поставил в памет на жертвите на комунистическия режим. По-точно на надписа на венеца: „Веселин Марешки – Прецедател…“

Ама ще кажете не го е написал лично той. Е, той и Радев не си е писал речта сам, но него държат отговорен. Длъжен е бил поне да прочете какво пише и да види грешката. Но не я е видял, щото за него не е грешка.

Пък прецедателката на парламента Цвета Караянчева рече:  “Колеги, предлагам да подкрепиме с едноминутно мълчание жертвите на комунизма и жертвите на “възродителния процес”. Може и така да се каже, но по-правилно ще е да ги почетем. Щото умрял да подкрепяш е трудна и неблагодарна работа…

Таз Цвета не винаги е наясно какво казва. Вчера отиде в Търговище и поздрави туземците със “Здравейте, разградчани!”

Айде, стига толкова за днес, че хората още от зарана зарязват, а ний се скъсахме да дращим простотии…

Знаете ли какво? Ние, ако позволите да се изкажем скромно като един политик, сме може би най-набожният сред политолозите. Например откакто се помним честваме Трифон Зарезан и по двата стила – и на 1-ви, и на 14-и февруари. А на 14 честваме и св. Валентин за всеки случай. Което със сигурност говори за набожност.

Ей, утре е Международен ден на влажните зони! Да не забравите!

Конвенцията за влажните зони е подписана на 2 февруари 1971 г. България се присъединява към нея през 1976 г.

Та не виждам защо сега се инатим на Истанбулската конвенция.

Петък, 2 февруари

От  Института за пазарна икономика (ИПИ) на Красен Станчев пресметнали, че за последните 10 г. контрабандата на цигари е ощетила бюджета с 4 млрд. лв. Големият бум бил през 2010 г., когато контрабандните цигари достигат 30.7% от всички продажби. От което бандюгите печелели между 450 и 640 млн. лв., а бюджетът губел по 800 млн. от данъци и акцизи. И сега, въпреки хвалбите на Борисов, цигарената контрабанда си остава сериозна и се оценява на 120-170 млн. лв. А страната ни твърдо държи 8-о място по незаконна търговия в ЕС.

Реално за десетгодишния период в ръцете на престъпния свят били останали чисти между 2.5 и 3.5 млрд. лв. Ама като се казва престъпния свят, вие да не си помислите, че става дума за някакви подземни хора! Не, не! Съвсем известни и видими хора, някои от които по съвместителство управляват държавата.

През 2012 г. Петър Якимов, говорител на Българска легия “Антимафия”  съобщи, че през 2008 г. с мита и акцизи били обложени 22 млрд. къса цигари. А през 2010 и 2011 по 10.9 млн. „Това, каза Якимов, е първото правителство, което има спад с 50% още през втората година от мандата. Т.е. това, което правеха другите в последната година, тези го направиха в първите си години.”

Те тогава още не знаеха дали първите няма да са и последни.

Борисов сега се бие в гърдите за цигарите. Но да сте чули дума за наркотици?  И знаете ли защо няма и да чуете? През 2009 г. са заловени 234 кг кокаин, през 2010 – 10 кг, а за 2011 г. (седнете да не паднете!) 650 гр. Ами горива? Ами алкохол? Да сте чули някъде да е хванат фалшив бандерол?

Вчера много се възхитих от едно заглавие в „Монитор“, флагманът на медийния империалист Пеефски, но денят не беше подходящ да ви го споделя. Ето го: „Шеф Петров надъни Милена отзад“. Много яко, а?! Самата Милена също твърди, че била надънена много яко отзад и я болели и ребрата и главата…

Е, разбира се, не е това, което първоначално си помислихте, умишлено подведени от тия мискини журналистите. Изобщо тая работа няма нищо общо с оная работа. Милена чакала на един светофар, когато отзад се задал шеф Петров, който не успял да спре и я надънил. Това е.

И като се смърсихме вече с цитирането на „Монитор“, да кажем още нещо. Тия започват да ни подготвят за прехода към Евразия. Пускат вече новини и на руски. Ето вчера съобщиха за оня хеликоптер, който се разби в САЩ: „В штате Калифорния вертолет врезался в дом почти сразу после взлета, сообщает Associated Press.“ И т.н.



Работата, братя, вече става майката си трака, както обичат да казват пазарджишките интелектуалци. Макар че в светлината на Истанбулската конвенция ще се наложи да се откажат да казват така.



Тони Филипов, д-р  Reduta.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар