Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2018 г.

Бойко Борисов: Имаме два нови ядрени реактора, които стоят в кашони

Проектът за втора атомна централа у нас АЕЦ "Белене" да се реализира като балкански.
 
Тази идея даде премиерът Бойко Борисов на форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР.

След като разясни, че електропреносните системи на страните от региона биха могли да се свържат, Борисов припомни, че реакторите за атомната централа са у нас, но не се използват.

Години наред държавата търсеше стратегически инвеститор за проекта, който така и не започна да се реализира.

"В България ние имаме два платени, докарани реактори за 2200 мегавата. Платили сме ги - 4 млрд. и стоят в кашони. Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, един балкански проект и с тази електропреносна система, която България има много добре развита и в момента изнасяме за Сърбия, Гърция, за Македония ток", коментира премиерът ни, цитиран от Dnes.bg.

"Днес ми дойде идеята, че това би било за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас", посочи Борисов пред балканските лидери.

Той акцентира и на газовата свързаност в региона чрез интерконектори, като допълни, че може да бъде постигната истинска диверсификация на Балканите.

По думите му интересът на всяка една държава в региона е пряко обвързан с интереса на другите и дори една държава не-член на ЕС генерира проблем.

"В момента Балканите имат изградени проевропейски лидери, желаещи нашият регион от най-беден и изостанал, с най-ниски доходи, да стане на необходимото ниво, отговарящо на ЕС. Дали сме си сметка, че с войни и с доказване на кой е най-силен нищо не сме постигнали, освен да сме най-бедните и най-изостаналите", каза Борисов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар