Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2018 г.

ВС на Германия разреши на големите градове да забраняват дизеловите автомобили

В Германия се продават близо 3 млн. нови автомобили годишно, като половината от тях са с дизелови мотор
 
Върховният съд на Германия разреши на големите градове да забранят тежко замърсяващи дизелови автомобили.

Тази мярка вероятно ще засегне 12 милиона автомобила в най-големия европейски пазар на автомобили и ще принуди автомобилните производители да плащат за скъпи модификации.

Налице е глобално противопоставяне срещу автомобилите с дизелови двигатели, откакто Volkswagen призна, че през 2015 г. фалшиво е занижавал стойностите на изхвърляните вредни емисии във въздуха, за които е известно, че причиняват респираторни заболявания.

Докато други държави също обмислят ограничения върху дизеловите автомобили, забраната в родното място на модерния автомобил е нов удар за автомобилната индустрия, както и неудобство за правителството на канцлера Ангела Меркел, което се противопоставя на забраните.

Решението на най-големия федерален административен съд в страната идва, след като германските провинции обжалваха забраните, наложени от местните съдилища в Щутгарт и Дюселдорф, по дела, заведени от екологичната група DUH заради лошото качество на въздуха, съобщава Investor.bg.

Правителството на Меркел, което е подложено на критики заради близките си връзки с автомобилната индустрия, се противопостави на забраната, опасявайки се, че тя може да разгневи милиони шофьори и да засегне трафика в градовете, тъй като общественият транспорт не е в състояние да се справи с последствията от забраната.

В Германия се продават близо 3 млн. нови автомобили годишно, като половината от тях са с дизелови мотори. При BMW този показател е 74%, а при Audi – 67%. Според проучванията обаче едва 1/3 от немските дизелови коли по пътищата на страната отговарят на стандарта Euro-6.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар