Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2018 г.

И видеото на Унгария за столица на културата го отнесе!

Организаторите на състезанието считат, че то показва „твърде много бели и щастливи хора“...

Унгарският град Секешфехервар отпадна от конкурса на Европейския съюз за Столица на културата.

Причината е във видеото, което градът е представил. Организаторите на състезанието считат, че то показва „твърде много бели и щастливи хора“.

Секешфехервар, който се състезаваше заедно с още няколко унгарски града, беше представен в кратко видео пред журито, в което се дават аргументи защо точно този град да стане културна столица.

Според кмета на Секешфехервар Андрас Цер-Палкович комисията, която е гледала филма, го определила като „пропаганден филм за бялата християнска Европа“.

Кметът поздрави трите града, които са избрани за конкурса, но допълни, че един от „експертите“ казал, че видеото му е „пропаганден филм за бялата християнска Европа и всички са бели, щастливи и танцуват по улиците.“

Инициативата за „Европейска столица на културата“ започва през 1985-та година. Идеята е да се покаже разнообразието в Европа като се акцентира върху различни градове на Стария континент.

Отхвърлянето на Секешфехервар като „твърде бял“ е отражение на движението в западна Европа за по-голямо разнообразие.

Движението няма подкрепата на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който наскоро призова да се сформира „патриотичен съюз“, който да се противопостави на защитниците на масовата миграция и глобализма.

Правителството на Орбан обвинява милиардера Джордж Сорос и неговата огромна мрежа от неправителствени организации, че са поддръжници на движението.

Орбан е защитник на традиционната европейска култура, като миналия ноември дори каза, че правителствата трябва да бъдат отдадени на християнските ценности.



Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар