Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2018 г.

Lidovky: ПИБ, Булбанк и две офшорки финансират сделката за ЧЕЗ

В схемата за финансиране е описано и рефинансиране на задължения през ББР
 
Две български частни банки и две офшорни компании са дали финансовите гаранции за българското дружество „Инерком“, което беше избрано от чешката държавна енергийна компания ČEZ за купувач на българския й бизнес.

Това твърди чешкото онлайн издание lidovky.cz. Изданието цитира данни от подадената от „Инерком“ оферта до ČEZ. Според тях разпределението на средствата е следното:

Собствени средства на Инерком: 20 милиона евро
Търговското финансиране от Score Trade: 67 милиона евро
Търговското финансиране от Global Victory Trust: 100 милиона евро
Банков заем от УниКредит Булбанк: 180 млн. евро
Банков кредит от ПИБ: 80 млн. евро
Рефинансиране на съществуващи заеми от Българската банка за развитие: 65 млн. Евро

Така описаната от чешкото издание конструкция на привлечено финасиране обаче надхвърля значително неофициално обявената договорената цена по сделката. До момента най-спряганата цифра за продажбата на активите на ČEZ в България е 320 млн. евро. Най-вероятно в сумата, за която са предоставени източниците на финансиране е включен и заемът от 120 млн. евро, отпуснат на ЧЕЗ от Еврoпейската банка за възстановяване и развитие. Според условията по него, в случай на смяна на собствеността, кредитът става предсрочно изискуем.

Забележително е също, че в схемата за финансиране е описано и рефинансиране на задължения през ББР. От българската държавна банка обаче наскоро отрекоха да участват в схемата по кредитиране на придобиване на активите на ЧЕЗ.

Това се отбелязва и от Lidovky. Сделката е коментирана в чешките медии и от премиера на страната в оставка Андрей Бабиш. Пред собственото си издание Lidové noviny (LN) Бабиш твърди, че е потресен от сделката и настоява, че главният изпълнителен директор на CEZ Даниел Бенеш трябва да обясни на Надзорния съвет какво се случва.


Няма коментари:

Публикуване на коментар