Зима

Зима
Пролет

17 март 2018 г.

17 март - Денят на Св. Патрик

Празнуват всички ирландци, където и по света да се намират, защото се смята за празник на ирландската душа
 
Празникът отбелязва възпоменание на Св. Патрик, живял в Ирландия през V век. Светецът се превръща в символ за ирландците.

С течение на времето обаче, значението на празника се променя и днес на този ден - 17 март, се чества всичко, което символизира Ирландия.

Странно е, но първият парад за деня на Свети Патрик не се е провел в Ирландия, а в Ню Йорк, САЩ, през 1762 г. Така че, макар ирландски празник, денят се почита по целия свят.

И днес парадът в Ню Йорк продължава да бъде най-голямото събиране в света на тази дата. От Европа до Азия, от Америка до Австралия - във Великобритания, Швейцария, Испания, в Япония, в Буенос Айрес, Аржентина - хората навсякъде се обличат и излизат на улиците, за да празнуват с детелини, леприкони и много ирланска бира Гинес.

В Сидни операта грейва в зелени светлини, а в Чикаго, реката потича наситено зелена... Въобще днес светът е зелен.

Ето още любопитни факти за Св. Патрик:

- Първо и преди всичко почитаният светец не е ирландец. Според различни версии на историята Свети Патрик е роден във Великобритания - в Уелс или Шотландия, в семейството на римски граждани.

- Като младеж е отвлечен в Ирландия, продаден е в робство и е принуден шест години да работи като овчар.

- На 22-годишна Патрик бяга в Англия, където прекарва 12 години в манастир.

- През 433 г. година се връща в Ирландия и се отдава на мисионерска дейност сред келтските езичници. Смята се, че по време на проповедите си е използвал трилистна детелина, за да онагледи идеята за Светата Троица.

- На Свети Патрик се приписва чудото за прогонването на змиите от Ирландия. Фосилни данни обаче свидетелстват, че в страната никога не е имало змии.

- Въпреки че обикновено се свързва със зеления цвят, самият Свети Патрик е предпочитал синьото.

- Между 1903 и 1970 г. Денят на Свети Патрик в Ирландия е честван като религиозен празник и кръчмите са били затворени.

- Въпреки че данните са оскъдни, за дата на смъртта му се приема 17 март 461 г. Поради тази причина датата е избрана за национален празник на Ирландия.

- На 17 март Денят на Свети Патрик се чества и на карибския остров Монсерат, заселен от ирландски емигранти през 17-и век.




Няма коментари:

Публикуване на коментар