Зима

Зима
Пролет

1 март 2018 г.

Вл. Горанов: Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в сделката за ЧЕЗ по един или друг начин

"В деликатна ситуация сме да зависим от волята на две независими от влиянието на държавата частни субекти."
 
"Държавата иска най-малко контролен дял от ЧЕЗ", обяви финансовият министър Владислав Горанов в Министерския съвет на брифинг със собственика на "Инерком България" Гинка Върбакова.

Тя бе извикана от премиера Бойко Борисов на разговор заради сделката за ЧЕЗ. В срещата участваха и финансист №1, и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в сделката за ЧЕЗ по един или друг начин", каза Горанов след разговорите.

Той обясни, че разговорите за това са на предварителен етап, но държавата е заявила ясна воля, че иска да участва в тази сделка по един или друг начин.

"Ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване - през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка", обясни финансовият министър, цитиран от Dnes.bg.

Той отново заяви, че сделката е готвена извън държавата, с повече от година и поливна история между частни субекти.

"Включваме се на етап, в който има подписан договор за покупко-продажба, сами разбирате, че сме в деликатна ситуация да зависим от волята на две независими от влиянието на държавата частни субекти – в случая чешка компания и българска частна компания, която е извървявала своя път за сключване на подобна сделка. Виждаме добрата воля от страна българското дружество да допусне държавата под една или друга форма в сделката", каза още Горанов.

Гинка Върбакова заминава днес за Чехия, за да разговаря с продавача за възможностите това да се случи, каза тя. Тя подчерта, че едва на тази среща се е запознала с премиера.

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка, и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката и компанията, която ще придобием“, каза Върбакова.


Тя уточни, че контрол означава, „да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ с продавача. Преди това не бих могла да коментирам каквото и да било“.
 

По думите й финансирането на сделката е напълно публично. 

"Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие. Няма участие на български банки във финансирането. Склонна съм държавата да има участие в сделката, склонна съм да прехвърля договора си, стига продавачът да е съгласен. Заминавам като представител на моите компании, за да запозная продавача с обстановката и да водя разговори по договора, който имаме", добави Гинка Върбакова, съобщава БНТ.



Няма коментари:

Публикуване на коментар