Зима

Зима
Пролет

1 март 2018 г.

Корнелия Нинова: Борисов се докара дотам да моли Гинка да прехвърли ЧЕЗ на държавата!

"Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото 2013 г. ви свали българският народ с протести?! Онези, които изгоряха като факли и те ли са гадове?!"
 
"Премиерът Бойко Борисов се докара дотам да се моли на Гинка да прехвърли акции на ЧЕЗ на държавата, в по-унизително положение не сме били."

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг след срещата си с чешкия посланик Душан Щраух. Основната тема на разговора между двамата е скандалната сделка за електроразпределителното дружество.

"Бойко Борисов действа панически – българите, които го свалиха през 2013 г. ли нарича гадове", атакува властта лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус“.

"Както знаете по наше искане проведохме среща с чешкия посланик, за което му благодаря. Той помоли да не преразказвам публично разговора ни, но ще ви информирам за нашата позиция, изразена пред него. Връчихме му официално писмо, адресирано до премиера на Чехия Андрей Бабиш, в което изразяваме позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ", заяви Нинова.


Тя изтъкна пред журналистите, че от 2004 г. социалистите не са променяли становището си по продажбата на енергоразпределителните дружества.

„Задаваме и въпроси към чешкото правителство с очакване да получим отговори, а те са - спазено ли е чешкото законодателство при прехвърляне на компанията, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офшорни компании са се ангажирали със сделката“, каза Нинова и заяви, че сред въпросите е и дали ЧЕЗ е изпълнила ангажимента си по договора да уведоми българското правителство. 


„Освен това обаче отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на правителството на България и персонално на Бойко Борисов. Последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер. От чешка страна бе изобличена лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие няма отношение към сделката“, коментира Нинова. 

„Борисов традиционно хвърли вината на друг и каза, че някакви гадове искат да го свалят от власт. Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото 2013 г. ви свали българският народ с протести?! Онези, които изгоряха като факли и те ли са гадове?!“, възмути се лидерът на БСП. Според Корнелия Нинова най-малкото, което може да направи министър-председателят, е да се извини на българите.

Нинова бе категорична, че по скандала с ЧЕЗ премиерът Бойко Борисов търси спасение. „Разбираме, че енергийната ни сигурност и животът на 3 млн. българи са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докара до там да се моли на Гинка да прехвърли на държавата акции на ЧЕЗ. В по-унизителна положение не сме били“, коментира лидерът на БСП.
 

По думите й първият вариант, който се вижда, че се разиграва в Министерски съвет е ЧЕЗ и Гинка Върбакова по взаимно съгласие да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи като един от евентуалните купувачи. Според нея вторият вариант е самата Гинка Върбакова да прехвърли част от акциите си на държавата. 

„В двата случая 3 млн. българи, националната и енергийната сигурност са поставени в зависимост от ЧЕЗ или от Гинка от Пазарджик“, анализира ситуацията лидерът на БСП. Според Нинова българският народ не трябва да е пасивен наблюдател, а активен участник и именно за това работи БСП.

"Искаме съдът да спре сделката с ЧЕЗ. Процедурата да започне наново", заяви още лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредния брифинг.

Започваме подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ и ще внесем искане в съда, каза още лидерът на БСП.

"От няколко дни с авторитетни юристи по европейско право в България и навън, както и с авторитетни юристи по търговско право, обсъждаме и подготвяме внасянето на колективен иск в съда, български или чешки, за да спре сделката. КЕВР казват, че не могат, нямат отношение, че законът не позволява. КЗК се управлява от майката на депутат от ГЕРБ. Какво можем да очакваме от тези институции? Затова ще се обърнем към съд, но за да го направим започваме подписка в цялата страна от български граждани, клиенти на ЧЕЗ“, каза Нинова, цитирана от "Фокус".

"Искаме и почваме - обръщаме се към тези хора - който е съгласен да съберем подписка, юристите да я оформят, да внесем един колективен иск пред съдилищата и да поискаме от съда спиране на сделката. Това е трети вариант, за нас възможен. Започваме подписката в цялата страна“, заяви Нинова. По думите й целта е спиране на сделката.



Няма коментари:

Публикуване на коментар