Зима

Зима
Пролет

18 март 2018 г.

Раздвоението на Марешки

Марешки полага неимоверни усилия да не бъде "пришиван" към ГЕРБ и ако може да запази гласоподавателите си
 
Неотдавна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев простосърдечно си призна, че ако при Патриотите настъпи катаклизъм и Волен Сидеров откаже да подкрепя повече правителството, то народните избраници от "Атака" може да бъдат заменени с тези от "Воля" на Веселин Марешки, тъй като броят им е приблизително същият. 

Добрев побърза да се застрахова, че говори хипотетично. Всъщност той не е измислил това съждение внезапно, очевидно тази хипотеза е била обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ и в ръководството на партията, просто Добрев не е трябвало да я изнася навън. Затова шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов героично се хвърли да замазва положението, а Сидеров влезе във фаза "Извини се, бе!" И Добрев се извини.

Че "Воля" е резервната гума на Бойко Борисов и формацията му, анализаторите прогнозираха още след резултата от предсрочните парламентарни избори преди една година. А че със сигурност групата на Марешки се е превърнала в патерица на властта, стана ясно още в края на 2017-а. Бизнесменът вече беше със свален депутатски имунитет и разследван по две дела. И колкото и да се кълнеше, че никой не може да му сложи каишка на врата, беше съвършено ясно, че чрез главния прокурор Сотир Цацаров са му нахлузили намордник. Всъщност той има свободата да говори каквото си иска, но трябва много да внимава кое копче натиска при гласуванията в пленарната зала. Не е в негов интерес да бърка бутоните.

И той не ги бърка. А че е напълно опитомен, вече пролича и от изказване на Тома Биков преди обсъждането и гласуването на вота на недоверие през януари. Според депутата от ГЕРБ една от целите на вота можела да бъде обединение на опозицията, но и тя не е постигната. "Имаме вот, който щеше да бъде внесен от двете опозиционни партии. Вече е внесен само от едната, а другата с различни мотиви ще гласува против правителството", коментира Биков тогава, говорейки само за БСП и ДПС, с което на практика призна, че партията на заместник-председателя на парламента Веселин Марешки вече не е опозиционна.

Марешки често се възползва от единствената свобода, която му е дадена. Почти след всяко гласуване, в което "Воля" е подкрепила управляващото мнозинство, излиза на трибунката в кулоарите на парламента и обяснява, че партията му е самостоятелен, независим субект със свое мнение, което по случайност е съвпаднало с това на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Така лидерът на "Воля" се презастрахова преди силовото приемане на антикорупционния закон. Той обясни, че партията му ще го подкрепи с "надежда за справедливост".

По време на дебата по вота на недоверие на правителството Веселин Марешки ни в клин, ни в ръкав се появи на парламентарната трибуна със знаме и самохвално обяви, че е единственият български депутат, а групата му единствената, която не е участвала в никаква корупция в България, дори развя плакати колко честен е и некорумпиран. Той нарече партията си "Национално освободително движение за чиста и свята република". А негова депутатка допълни, че "Воля" е единствената партия, която може да предложи чист министър-председател, тъй като само тяхната партия няма общо с корупцията. Но тези приказки и лозунги не попречиха народните представители от "Воля" да гласуват против вота на недоверие, който беше заради корупцията.

И с просто око се вижда, че от началото на тази година всички спорни законопроекти и решения, които управляващите прокарват, минават със "златния пръст" на Марешки и депутатите му. Така мина и антикорупционният закон, така априори се отхвърлят и президентските вета. Така беше избран и шефът на антикорупционния мегаорган. С рамото на Марешки се промуши и законът на депутата от ДПС Делян Пеевски за вторичното разграбване на КТБ.

Заради БСП си отиде Главчев, но Жаблянов зависеше само от "златния пръст" на Марешки. Той обаче подпря управляващите и заместник-председателят на Народното събрание беше отстранен.

Партията на Веселин Марешки се оказа "златен пръст" за властта и при падането на ветото върху Закона за посевния и посадъчния материал. Благодарение на осемте гласа на "Воля" отново ще може да се строи в ниви край Черно море. Очевидно аптечният бос добре контролира групата си, щом тя знае как да гласува, дори и когато той отсъства от парламента, което му се случва все по-често. Озадачава обаче фактът, че тази парламентарна група е в намален състав от 11 души вече няколко месеца, тъй като все още няма заместник на напусналата през септември миналата година Нина Миткова.

Веселин Марешки непрекъснато обяснява из кулоарите, че неговата партия е единственият антисистемен играч, различен и от БСП, и от ГЕРБ, след като и президентът много бързо бил се слял със статуквото. Той се опитва да запази облика на формацията си, нейната физиономия, да бъде равноотдалечен, така да се каже, и от БСП, и от ГЕРБ, но това няма как да се получи. След като надеждите на бизнесмена, че може да бъде включен в третото правителство на Бойко Борисов, се изпариха, той се опита да заеме опозиционна поза, но не му бе позволено. И затова сега е обречен - да говори опозиционно, но да гласува с управляващите. Въпреки това Марешки полага неимоверни усилия да не бъде "пришиван" към ГЕРБ и ако може да запази гласоподавателите си, защото социологическите проучвания показват, че едва ли втори път ще види парламента отвътре.

Тази му раздвоеност пролича дори в опита му да вземе отношение по скандала с руския патриарх и поведението на Патриотите. Марешки обясни, че е възмутен и от изказването на Валери Симеонов по една телевизия и от това на Волен Сидеров по друга, а Народното събрание трябвало да се разграничи и от двамата.

"Изключително сме възмутени, омерзени от поведението на крайните националисти в парламента в лицето на Волен Сидеров, Каракачанов и Симеонов и грубото им, невъзпитано и ненормално отношение към представител на която и да е чужда държава. В случая говорим за руския и московски патриарх - знаете представител, оглавяващ най-мащабната православна църква в света", разгневи се Марешки в кулоарите на парламента. Но малко след тези си думи похвали вицепремиера Симеонов, който единствен от националистите свършил нещо - за подкрепа на българския туризъм, за втория лифт в Банско... 


"И в тази връзка вижте колко е странно - ако трябва да избираме въобще някой, ако трябва да ги избираме по делата, аз от тримата бих сложил на първо място Валери Симеонов. Обаче за пред публиката на първо място е Каракачанов, защото - само думи, празни приказки, платени репортажи. И това е измамата в целия ни политически, икономически, социален живот. Точно срещу това се борим", опита се Марешки да обясни позицията си, което допълнително обърка репортерите. И те му направиха забележка, че се наблюдава непоследователност - първо казал, че е възмутен от думите на Валери Симеонов, а после го похвалил. На това лидерът на "Воля" отговори: "Точно така. Аз се разграничих от думите му, но го похвалих за делата му. А обратното правя спрямо останалите - Каракачанов и Волен Сидеров, които аз подкрепям за думите им, но се разграничавам от делата им." С което нещата не станаха по-ясни, тъй като по-рано беше казал, че те само говорят празни приказки и нищо не вършат.

И като капак на всичко, Марешки обяви, че "Воля" ще поиска законови промени, с които да се забрани на партиите да се явяват в коалиции на изборите, което няма как да стане, тъй като се отнема демократичното право на сдружаване. Причината била, че в парламента влизали формации "тюрлю-гювеч", които били обединени безпринципно само за да прескочат бариерата. Бизнесменът даде пример с Реформаторския блок и "Обединени патриоти". Той изрази недоумение от това, че ВМРО и "Атака" се разграничили от Валери Симеонов, но уточнили, че коалицията остава стабилна, което именно показвало безпринципност. Е, Марешки също едновременно се разграничава и хвали...

Друг бизнесмен, изкушен от политиката - Георги Гергов, коментира непоследователното поведение на Веселин Марешки в парламента така: "Ха, Марешки, ха-ха-ха. Много хубави клипове гледам вечерно време. Марешки ще играе така, както му е угодно на него, на бизнеса му."

И може би е най-прав. Марешки трябва да се подчинява на силните на деня, за да не пострада бизнесът му. Но, от друга страна, не иска толкова да му личи, че е зависим. Всъщност не му е за първи път, има тренинг, както се казва. В първия си мандат премиерът Борисов "убеди" варненския фармацевтичен бос да издържа пловдивски футболен отбор. Но веднага след падането на кабинета Марешки с облекчение отхвърли това бреме от частната си хазна.


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар