Зима

Зима
Пролет

22 март 2018 г.

Сбогуване с ЕГН

Живеем в „Матрицата” и това си има хубавите страни. Както и лошите, разбира се.
 
Матрица за огромен брой хора по света са социалните мрежи, на които им викат „социалки”. 

Но преди да продължа, искам да се изповядам за един стар грях. Или по-скоро, за една от големите идиотщини в живота си, от която обаче успях да се измъкна навреме. Накратко, някъде в зората на „Фейсбук”, бях един от първите българи, които си направиха там профил. В моя даже качих една снимка, която скоро си бях направил. Снимката беше, и още е, много хубава, щото е от връх Митикас, а той е най-високото място на планината Олимп. Е, не е колкото Мусала, но все пак е вторият по височина връх на Балканите. 

Много скоро след това разбрах, какво чудовище са социалките, и спешно махнах този свой единствен злополучен профил. Сега, ако някой иска да разбере какво харесвам и какво не, трябва лично да ме пита. А мога и сам да си кажа: харесвам трите най-прекрасни неща на България: българските жени, българските деца и българската природа. А не харесвам лъжата, наречена политическа коректност и, разбира се, социалките.

Два от последните скандала са свързани с Матрицата – измисленият цифров свят, който все по-успешно замества реалния. Докато не дойде слънчевата буря, опашката на комета, една мощна радиоелектронна бомба, или някой средно голям метеорит – все неща, които ще превърнат компютърните чипове в безформени и безструктурни капки метал. За последствията от което са писали фантастите, само дето на всичките заедно и поотделно им е бедна фантазията за това, което ще се случи.

От скандалите единият е международен, а другият – български. Макар че скандалите български са всекидневни и би следвало да обявим за много изненадващ деня, в който скандал няма. Многото скандали имат важна роля – те притъпяват и малкото обществени сетива, изплъзнали се от Матрицата, за да може безпроблемно да минат големите и страшните, тези, които ни заплашват с изчезване. Така, лекичко, на пръсти и между капките, се опитаха да ни прекарат с Истанбулския ферман. Е, не ни прекараха, не сме прекариат тоест, макар че отстрани изглежда различно. Следователно, все още не сме напълно малоумни. За останалите европейци, обаче, не съм толкова сигурен.

Оказа се, че „Фейсбук” (на който моите приятели му викат „Фацебоц”, или още по-нежно „Сурат-Тефтер” в традициите на османското присъствие по тези земи) не само събира законно и незаконно данни за клиентите си, но и безсрамно ги използва и продава. Твърди се, че последните политически кампании са доминирани от една нова политическа технология, основана на тънки и не толкова тънки въздействия върху избирателите въз основа на техните харесвания. А те, горките, именно това правят във фермата за интелектуални бройлери, наречена „Фацебоц” – харесват си разни работи. Че и нов български глагол се пръкна от тази работа, „лайквам” се казва недоносчето. От само 50-60 лайка (моля да ме извините за идиотската дума) може да се изгради психологически профил на обитателя на Матрицата. В допълнение към такива подробности, като какъв прах за пране предпочита и, ако е джендър, към кой от 200-те вида такива създания отнася самия себе си. Близко до ума е, че който разполага с тази информация, може да внуши на клиента на социалката да си купи даден вид храна за кучето, или да си избере даден политик да го управлява.

Според сериозни аналитици, така именно са се случили „Брекзит” и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Много хора се ядосват на тези две неща и мислят, че там злото е победило. Аз съм от другите хора и мисля, че горните две явления са по-скоро положителни. На тези, които не харесват Тръмп, искам да припомня, каква беше другата възможност. Разбира се, всички знаем, че ако беше издигнат Бърни Сандърс за кандидат на демократите, тези проблеми нямаше да ги има. За съжаление, в случая интересите на едното семейство (то в САЩ има само две семейства) надделяха и стана това, което стана. Дано пък е за добро. 


Предполагаемата манипулация, с резултати „Брекзит” и „Тръмп”, се била извършила чрез сложни алгоритми за дълбока обработка на откраднатите от социалките данни. Самите алгоритми били притежавани от фирмата „Кеймбридж Аналитика”, а били разработени от учени с руско-еврейски произход. С огромно уважение и без всякаква ирония ще кажа, че руските евреи са много талантливи хора и разработените от тях схеми, чрез които уж били излъгани британците и американците, са най-малкото, което те могат да направят. А и „Гугъл” е добър пример за таланта на тези хора. Така че най-хубавото предстои, а на България дано й се размине. Дано, ама надали.

В резултат на скандала с окрадените данни, Фацебоцът бил загубил 60 милиарда от стойността си. Което показва поне две неща. Първо, че самият Фацебоц е колос на глинени нозе. Защото, ако притежаваше достатъчно реални активи (примерно земя, фабрики за производство на реални стоки и други такива), те не биха се обезценили по този начин. Най-малкото, защото материалните активи са именно това – материални активи, а не финансов боклук, който се печата от всеки, който не го мързи. Е, и който има няколко самолетоносача и други средства за убеждаване на всеки, който си позволява да мисли, че финансовият боклук не е това, което пише на опаковката. И второ, че всичко около нас е измислено и само ни го показват на цветна картинка с малко звук. Какво означава един милиард долара (1 с 9 нули)? А хиляда трилиона (1 с 15 нули)? Ми нищо не означава. Макар че толкова е дългът на света.

За да приключа темата с фацебоца, аз лично смятам, че личните данни (включително любимата напитка и вида на джендъра, потънал в социалката) нямат никакво значение. Както няма значение и името на официалния началник на Матрицата. Важните неща ние не ги знаем, защото това е една от основните цели на Матрицата. Ще видим, прочие, до кога. Защото не само за пуйката, но и за всеки друг биологически субект идва ден, който можем условно да наречем „Ден на благодарността”. Или с българското „За един сватба, за друг – брадва”.

Руснаците имат дума „безпредел”, на американците не знам каква им е думата, но пък на тях пушките винаги са им под ръка. Тук се сещам, как предсказваха на Тръмп максимум една година на власт. Ми, то едната година мина. С’я к’о пра’им, както доскоро питаха родните катаджии? Ми, нищо не правим. Поради упоменатите по-горе пушки, дето са под ръка.

Стига обаче сме плакали на чужд англо-саксонски гроб, щото си имаме свой. Последният български скандал е за Единния Граждански Номер (ЕГН). Той обаче е добре забравен стар скандал. Или даже няколко стари скандала. След раждането си всеки български гражданин получава ЕГН във вид на 10-цифров десетичен код. На пръв поглед, така могат да се кодират всички хора по света, защото 10 на 10-та степен е 10 милиарда. Истинските комбинации, обаче, са много по-малко. Имате ли идея колко? Мнозина ще се изненадат, но комбинациите общо са под 40 милиона, а за всеки от нас индивидуално, те са само ... 500 (петстотин). Че и доста по-малко. Това пък е лесна плячка за всяко хакерче от забавачката. И защо са толкова малко комбинациите? Ми ето защо.

С първите 6 цифри е кодирана датата на раждането, например 480305АБВГ за 5 март 1948 г. Така изглежда моят ЕГН, който не е тайна.



Има го в избирателния списък, дето виси официално пред секцията, а и наскоро имах рожден ден, за който тук-там се спомена. За съжаление, целият ми ЕГН го има на още неизвестен, но огромен брой места. За това ще стане дума по-долу. Първо, веднага се вижда, че третата цифра на ЕГН може да бъде само 0 или 1. Е, има изключение за родените след 01.01.2000 (към номера на месеца се прибавя 40), но то е без значение. Ако третата цифра е 0, четвъртата не може и тя да е 0. Ако третата е 1, четвъртата не може да е 3 или повече. Има и други ограничения. Ако човекът е мъж (жена), деветата цифра е четна (нечетна). Тук за джендъри място, слава Богу, няма. Не че не може да му лепнат едно G на девето място, стига да не го объркат с една такава точка. Десетата цифра пък изобщо не е случайна и се определя от първите девет. И така нататък. В Мрежата това е подробно описано, напишете само ЕГН и то излиза. Така всеки може сам да провери дали правилно му е определена десетата цифра на ЕГН. Хващам се на бас, че е определена правилно, проверявали сме ги ЕГН един по един.

И така, защо има само 500 възможни ЕГН срещу нашата рождена дата? А не примерно 10 000, колкото са комбинациите на седмата, осмата, деветата и десетата цифри (А, Б, В, Г в горния пример)? Защото десетата цифра Г изобщо не е случайна, остават 1000 комбинации. А пък деветата В е четна, или нечетна, в зависимост от пола. Имали сме достатъчно акъл навремето да приемем, че половете са два, както е в Природата и в Библията. Така остават 500 комбинации. А пък в седмата и осмата цифри (могат да) са кодирани областта и поредността на раждане на малкия гражданин на Републиката. И броят на комбинациите съвсем намалява.

Има ли някаква нова, изненадваща трагедия в последното разкритие на будни български журналисти? Ми няма. Или трагедията, ако я има, нито е нова, нито е изненадваща. Най-малкото, защото по въпроса през последните 40 години имаше няколко скандала. В зората на ЕГН някои граждани имаха по няколко ЕГН, а други бяха останали без. Циркулираха и доста сгрешени ЕГН, щото чиновниците не можеха да прилагат формулата „по модул 11” (каквото и да значи това) и пишеха десетата цифра на ЕГН едно към гьотере. На турски последната фраза даже е леко цинична, но пък точно отразява тогавашното положение. Днес системата ЕСГРАОН, създадена през 1977 г. и съдържаща ЕГН, е изчистена от почти всички грешки и надеждно съхранява не само личните ни номера, но и данни за етнос, адреси, родители, деца, съпрузи и т.н. Има и МВР вариант на системата, където се пазят и други, по-деликатни данни, да пази Бог!

Системата на ЕГН обаче е силно пробита. Щях даже да напиша „тотално”, но се въздържах. Във всеки случай, нашето ЕГН е известно на десетки места. Всеки читател ще си спомни, колко пъти са му искали този номер, без да е сигурно, че искащият е „оператор на лични данни” по смисъла на закона, т.е. че най-малкото носи отговорност за злоупотреби с нашите данни. Така изобщо не разчитайте, че тази ви лична данна ЕГН е защитена. Напротив, по-правилно е да приемете, че тя е пробита, и да защитите себе си и близките си по друг начин.

Навремето, след като избухна демокрацията, се заговори, че всички ЕГН и други неща са копирани и продадени на всеки, който може да ги плати. Днес, когато само от фацебоца са откраднати данните на 50 милиона ползватели, при това много подробни данни, открадването на нашите ЕГН изглежда като шега. Всъщност, от фацебоца е откраднато всичко. Но на Марк Закърбърг му е неудобно да го каже наведнъж. Може би ще го направи на порции. А може би няма. Така, ако искате да ви е мирна главата, напуснете социалките. Всичките. И не мислете, че само ви плаша. Проверете и ще видите, колко много известни хора у нас и по света са си махнали профилите. Или пък никога не са имали - тези са най-умните. Аз имах профил за малко. Значи съм полуумен.

И нещо светло за накрая. Време е да се разработи съвършено нов вариант на 40-годишната система на ЕГН. Старата система трябва да изчезне и да се влее в новата. Не че няма да я пробият и нея, разбира се. Но все пак ще им трябва време, а и ще я пробият само важните играчи, примерно американците и евреите. 


Макар че ние на тях ще им я дадем и така.



Проф. Михаил Константинов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар