Зима

Зима
Пролет

22 март 2018 г.

Арестуваха Надежда Савченко за опит за държавен преврат

Символът на украинската съпротива срещу Русия - Надежда Савченко бе арестувана тази сутрин в парламента, след като й беше свален депутатския имунитет.
 
Тя е обвинена в заговор за извършване на терористична атака в Киев и в опит за държавен преврат.

Савченко е планирала „мащабен терористичен акт в центъра на украинската столица“, каза главният прокурор Юрий Луценко пред депутатите в парламента. Той твърди, че тя е сключила сделка с лидерите на подкрепяните от Русия сепаратистки републики в Донбас да „се сдобие с оръжия, необходими за такава атака, по-специално със 120-милиметрови минохвъргачки, малки огнестрелни оръжия, снайперски пушки, бойни гранати“ .

Луценко допълни, че планираната атака би довела до „море от кръв, хаос“ в центъра на Киев.


През 2014 г. Савченко бе осъдена в Русия за съучастие в убийството на двама руски журналисти. Две години по-късно бе разменена срещу няколко руски граждани, затворени в Украйна.

След завръщането си в Киев Савченко стана депутат от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко. Тя се обяви открито срещу политиката на президента Петро Порошенко и призоваваше за директни преговори с проруските сепаратисти в Донбас за решаване на кризата в Източна Украйна. Провокира властите и с посещението си в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, припомня Glasove.com.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар