Зима

Зима
Пролет

11 март 2018 г.

Проф. Андрей Пантев: Патриархът не бе особено дипломатичен, но и реакцията беше преекспонирана

"Ако нещо ни погуби, което аз не вярвам, че ще се случи, това ще е раболепието, което е знак за комплексарщина."
 
Проф. Андрей Пантев бе гост на варненските социалисти. 

В петък вечерта в зала 1 на хотел "Черно море" се състоя среща на големия историк на тема "Трети март не е само празник, българският дух е жив".

На линия бяха депутатите от Варна проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов. Георги Андреев не бе забелязан от нашите бдителни репортери.

Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП и Цонко Цонев, лидер на областната организация, уважиха срещата. Сред най-коментираните бяха местните червени легенди Аврам Тодоров, бивш областен председател, и Апостол Димитров, бивш градски лидер на БСП.

Залата беше препълнена от активисти на БСП-Варна. Андрей Пантев подчерта, че не може изобщо да се спори за ролята на Русия в Освобождението.

"Финландският полк е такъв само по име. Той е част от армията на император Александър Втори. Има 22 загинали финланди. Останалите са руски войни", отсече Пантев.

"Няма как Литва да е участвала в освобождението на България. Литовците едва ли са знаели къде е страната ни. Всъщност в тази война за пръв път в историята се бият поляци срещу поляци - повече са били в армията на султана - войниците на Чайковски - Садък паша", отбеляза професорът.

Проф. Андрей Пантев отговори и на въпроса дали е имало "робство". "Под игото" започва с картина на вечерята у чорбаджи Марко - който е наречен "чорбаджи", а не "роб". Противоречието е още в заглавието, но пък нашите революционери са се смятали за роби, независимо, че повечето са били състоятелни.

Големият историк изрази мнението си и за актуалния скандал около изявлението на патриарха на Русия Кирил Московски. 


"Патриархът не бе особено дипломатичен, но и реакцията беше преекспонирана".

"Ако нещо ни погуби, което аз не вярвам, че ще се случи, това ще е раболепието, което е знак за комплексарщина", заяви финално Пантев.


 

bgsniper.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар