Зима

Зима
Пролет

11 март 2018 г.

Високо напрежение в патриотичния стан

Колкото и вицепремиерът Валери Симеонов да твърди, че сериозни проблеми в малката коалиция няма, е видно, че положението там не е розово...
 
Никак не му е комфортно на нашия премиер Бойко Борисов. 

Няколко месеца трепереше над бъдещото ни европредседателство като над рохко яйце. Направи чудеса, за да е спокойна обстановката, даде на който каквото искаше, опита се всички да удовлетвори по някакъв начин. С други думи, постара се да превърне държавата в Потьомкинско село - само и само да се представим добре пред гостите от Европейския съюз. 

А то какво стана накрая? Сега, по време на самото председателство на Съвета на Европа, му се случва всичко, което не искаше. От една страна, скандалът със съмнителната сделка с ЧЕЗ, който продължава да се разраства и клати сериозно правителството му. От друга - коалиционните му партньори, Патриотите, които се оказаха големи кибритлии, непрестанно си спретват някакви скандали и, аха, обединението им да се разхвърчи на всички посоки. А ако тяхната коалиция се срути, ще повлече и общото им правителство. Колкото и вицепремиерът Валери Симеонов да твърди, че сериозни проблеми в малката коалиция няма, е видно, че положението там не е розово.

И тогава щем-не щем трябва да ходим на предсрочни парламентарни избори насред така бленуваното председателство.

Страхотна разправия избухна между лидерите на "Атака" и НФСБ - Волен Сидеров (кумец) и Валери Симеонов (кум), в сряда (7 март). Повод за скандала станаха грозни думи на Симеонов в телевизионно интервю по адрес на руския патриарх, който беше в България за националния ни празник. Вицепремиерът нарече патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил "второразрядно съветско ченге" и хитрец, известен като "цигарения митрополит на Русия". Той уточни, че Кирил Московски не е "пратеник на Исус Христос". Според Симеонов не било допустимо духовно лице да вади костите на жертви от отминали сражения и да ги изхвърля от историята.

"Патриарх Кирил - трябва да е ясно на хората какъв е, той не е слязъл от небесата", изтъкна Симеонов. "Той не е слязъл от рая и не е пратеник на господ Бог или на Исус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. За 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Той има частен самолет, има вила в Швейцария, часовникът му е 30 000 долара. И той има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент", заяви лидерът на НФСБ. "Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане", отсече още Симеонов.

Малко по-късно парламентарната група на "Обединени патриоти" излезе с нарочна остра декларация, с която се разграничава от "грубите и недопустими нападки" на вицепремиера Валери Симеонов срещу главата на най-голямата православна църква в света. "Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Република България Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 години от Освобождението на България от турско робство. Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на Коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство, да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди", се казва в документа, разпространен до медиите.

Решението на групата е взето от представителите на ВМРО и "Атака" в коалицията "Обединени патриоти". При гласуването не са участвали депутатите от НФСБ. Декларацията е подписана от председателя на парламентарната група Волен Сидеров. Юлиан Ангелов от ВМРО потвърди, че и те стоят зад решението на групата. Това каза и Десислав Чуколов от "Атака". "Винаги има разногласия, все пак е демокрация", обобщи той по повод нежеланието на НФСБ да подкрепи позицията.

"Смятаме, че все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми", каза пък Юлиан Ангелов, който е организационен секретар на ВМРО, и допълни, че те не могат да носят отговорност за изказаното от някои хора лично мнение. "Ние си имаме друго мнение, те си имат друго мнение и това си е тяхно право", посочи той по адрес на колегите си от НФСБ. Ангелов не смята обаче, че е застрашено единството на групата. "За момента не виждам да е застрашено. Не знам какви ще бъдат процесите оттук насетне", призна обаче депутатът от ВМРО.

Заместник-председателят на парламентарната група на Патриотите Валентин Касабов, който е и заместник на Валери Симеонов в НФСБ, обаче обяви по повод разпространената позиция: "Това са глупости! Който ги е писал - това са безумни неща." Съвсем логично Касабов застана зад председателя на партията си. Той призна, че споделя неговото мнение. "Аз лично по същия начин мисля, както и колегите от нашата партия. Оттук нататък, който говори от името на парламентарната група, да си пише името", заяви той, визирайки Сидеров, който обаче се е подписал под текста. Касабов предупреди, че ако колегите му в коалицията продължат с тези декларации, нещата стават лоши. Депутатът, станал известен с обидите си към ДПС, които нарече "дървеници", допълни многозначително, че проблем за момента няма, но може да се появи.

По-късно народни представители, присъствали на скандала в стаята на парламентарната група, споделиха, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров заплашил, че този път ще поиска оставката на вицепремиера, ако Валери Симеонов не се извини за изказването си по адрес на руския патриарх. Те не били виждали Сидеров толкова бесен. Той крещял, че дори мюсюлмани не си позволяват подобен обиден език към духовник от друга религия. Скандалът избухнал още по-бурно, когато депутатите на Валери Симеонов го защитили. Сидеров дори хванал Касабов за реверите на сакото, но останалите депутати скочили да ги разтърват.

"Ако Валери Симеонов не се извини за изказването си срещу руския патриарх, ще бъда безкомпромисен!", закани се Сидеров и в социалната мрежа. "Категоричен съм, че Валери Симеонов трябва да се извини на руския патриарх, че го нарече "лъжец" и "измамник". Това са преки обиди, които най-големият враг на християнството не си е позволявал да изрече. Ако Симеонов не се извини, той ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога", написа лидерът на "Атака", който е категоричен, че не може да направи компромис. Той напомня, че досега е правил такива, когато е бил обиждан в личен план.

Валери Симеонов пък обяви в изявления пред различни медии, че няма за какво да се извинява, защото не е излъгал и е цитирал официални данни. Човек се извинявал, когато е допуснал грешка или ако е отправил епитети и клевети.

Това е най-големият разрив между Сидеров и Симеонов, откакто  се събраха в една коалиция за парламентарните избори, след като близо седем години не си бяха говорили и бяха в много лоши отношения.




Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар