Зима

Зима
Пролет

28 март 2018 г.

Поръчки, кръпки и море от дупки

Управляващите пак ще преправят закона, за да ускорят... кражбите
 
Изненада! В страната на  магистралния премиер по пътищата отново са зейнали  дупка до дупка. 

Затова управниците ще променят за кой ли път отново Закона за обществените поръчки. Новият, който за двете години от приемането му е преправян вече десет пъти, а работещите по него юристи нито смогват да следят поредните кръпки, нито да схванат смисъла на предишните. Включително и членовете на Комисията за защита на конкуренцията, които разглеждат жалбите по административен ред.  И все пак на първо четене управниците имат право.

Проблемът е ясен отдавна - регламентираното право на сульо и пульо непрекъснато да обжалва решенията на антимонополния орган след определяне на печелившия участник в процедурата.

Естественият рупор на недоволството е Бойко Борисов.

Този път заради  изграждането на Единната система за туристическа информация, която трябва да свърже хотелите с МВР и общините. Нямало  да бъде въведена и за новия сезон, защото е обжалвана.

"Дончев, трябва да помислите върху това буквално саботиране на държавата!", нарежда на вицето си Борисов. А Томислав Дончев докладва, че вече са готови с поправките, които да стеснят кръга на заинтересованите лица с право на обжалване. И уверява, че внимават да не нарушат евродирективите. Прочитът им сега бил такъв, че всеки фризьорски салон, баничарница  и търговец на чорапи  имали интерес към строителството на автомагистрала или електронна система.

Борисов пък напомня за тол системата, поръчката за която е обжалвана от чистач пред "Пирогов". Както и за прословутия ефект на обжалването в  "петък пет часа". За финал издава  устна директива "да не дойде краят на тази година и да се разбере, че ще стане до края на следващата година". Най-важното е обаче посланието му към опозицията: "Довчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт!"

Идва ред и на добрата новина - за електронното правителство. Дончев съобщава, че от вторник всички всички министерства са включени в системата за обмен на документи по електронен път и тепърва предстояло най-доброто.

Хубаво, нека си говорят. Но дупките са си дупки, а регионалният министър Николай Нанков отчита по 100 млн. разходи ежегодно за кръпки. И понеже дупките се множат като скакалци, били нужни милиардите от тол системата. Нанков отиграва деликатно и премиерската заръка да изкарат всичките 200 хил. чиновници по пътищата с уверението, че "фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка". Нещо, което вътрешният министър Валентин Радев коригира с признанието, че не може до всяка дупка да има полицай.

А единственото, което можеха да кажат, е че се краде в пъти повече, отколкото се работи. Затова никога няма да доближим Европа, където също се краде, но в пъти повече се работи. И то качествено, а не мърляшки. Тревогата на управленския ни тарикатлък  от санкции и корекции в кохезионната политика е страх да не секне пороят на държавно организираните кражби. Тях искат да ускорят с промените в Закона за обществените поръчки, а колкото до саботирането на държавата - дал Бог саботьори и от двете страни на политсцената.  


На която всичко е само игра, всичко е само спектакъл...

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар