Зима

Зима
Пролет

23 март 2018 г.

Бетонни блокчета замениха естествен камък под Аязмото

Ремонтът на емблематичния за Стара Загора парк протича със серия от люти скандали

Вместо естествен камък – бетонни блокчета. Това засега е голямата тъжна новина, която произведе ремонта на парка под Аязмото в Стара Загора. 


На една от централните алеи е положена настилка от малки бетонни правоъгълници, които ще играят ролята на тротоар. Граждани обаче разпространяват във ,,Фейсбук“ скица от проекта, която показва, че настилката следва да е от естествен камък. Впрочем естественият камък си го имаше досега по алеите, но бе изваден. На старта на ремонта бе дадено обещанието, че ще се работи с внимание към детайлите – този ангажимент изглежда като нелепа ирония спрямо ,,изпаряването“ на естествения камък. Още по-абсурдно е, че голямото ,,внимание към детайлите“ доведе и до улични лампи в средата на тротоар, за които в социалните мрежи алармират жители на града.
Вместо естествен камък – ,,модерен тротоар“. Снимка: фейсбук група ,,Зелена Стара Загора“

Реконструкцията на емблематичния за Стара Загора парк „Митрополит Методий Кусев“ стартира през ноември и се очаква да продължи около 9 месеца. Проектът е за 7 млн. лв., а финансирането е осигурено от европейската програма ,,Региони в растеж“. Изпълнител е дружеството „Водстрой 98“. До към началото на 2016 г. то се смяташе за свързано с Делян Пеевски, след това претърпя трансформации.

Евентуалната връзка с корпулентния депутат от ДПС създаде от самото начало доста опасения в жителите на Стара Загора. Едва ли бизнесменът – политик има някаква лична намеса в проекта, но е факт, че скандалите с ремонта следват един след друг. Оказа се, че главният проектант Александър Кирев е архитект със скандална слава. Според медийни публикации той е бивш митничар със странно придобита диплома – прекъсва няколко пъти следването си в УНСС и Техническия университет в София, след което се прехвърля направо в трети курс на УАСГ. Кирев отрича да има нередности. Той казва, че е легитимен член на Камарата на архитектите, а прокурорски проверки, плюс такива на Министерството на образованието доказвали, че всичко с образованието му е наред. Цялата тази ситуация създаде доста напрежение в града.

Най-големият скандал обаче засега е свързан със спора има ли зеленото пространство под Аязмото паркоустройствен план. Опозиционни на кмета Живко Тодоров (ГЕРБ) политици твърдят, че такъв план липсва, същото казват архитекти и много граждани. Довод за това становище е фактът, че многократно в годините назад представители на общината са заявявали, че изготвянето на такъв документ предстои. Актуалната общинска версия обаче е, че план има и той е в сила още от 1971 г. Според Тодоров напрежението се нагнетява от политически мотивирани групи и от собственици на незаконни постройки. Всичко това доведе до много грозни изпълнения. Един от местните архитекти – Петър Киряков, който застъпва позицията на общината, нападна агресивно журналистката от БНР Венелина Попова, обвинявайки я в ефир в лъжа. Вината на журналистката бе, че защитава обратното мнение.

Залогът на целия този спор е много голям, защото ако липсва паркоустройствен план, ремонтът става незаконен.

Ако няма план, не е ясно и каква ще е съдбата на бившия ресторант на върха на Аязмото. Както „Барикада“ и други медии писаха, имотът бе дарен безвъзмездно на местната митрополия. След като старозагорци протестираха, владиката Киприан отказа подаръка до изработването на проект за реконструкция. Без парков план обаче е под въпрос създаването на църковен музей, каквито бяха плановете. Без план всеки един забит пирон е незаконен.

Темата за плана в огромна степен е абсурдна, тъй като целият парк  „Митрополит Методий Кусев“ е паметник на културата и би следвало висящите въпроси да са отдавна изчистени. Повече яснота трябва да има през месец май, когато ще се проведе обществено обсъждане на ремонта, а и изтича срокът, в който митрополията трябва да обясни какво ще прави със стария ресторант. ,,Барикада“ ще следи сагата.

Паркът под Аязмото  „Митрополит Методий Кусев“ е неоценимо богатство

 Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар