Зима

Зима
Пролет

23 март 2018 г.

Ответникът не е открит в парламента

Призоваването на Пеевски се оказа трудна задача

Медийният мейнстрийм до такава степен е скъсал връзка с реалността, че много често се нуждае от сериозен превод. 


В сряда например остриетата на депутата-издател Делян Пеевски Монитор/Телеграф излязоха с общ коментар, озаглавен "Газовият барон недоволен от истината за себе си". Поводът за текста е подадена в началото на годината от издателя на в. "Сега" Сашо Дончев искова молба за 70 хил. лв. срещу Делян Пеевски заради публикации в двете издания на депутата от ДПС.

Коментарът излиза в края на март, два месеца след образуване на делото, по една проста причина. В продължение на два месеца съдът не е успял да връчи книжата на Делян Пеевски. Явно това провокира Сашо Дончев да поиска отвод на съда, който отказва на два пъти, а в началото на месеца указва на призовкаря "да прояви активност", а при неоткриване на лицето "книжата да се връчат чрез главния секретар на НС".

Сценката "държавата издирва Пеевски" е нелепа най-малкото защото той е народен представител (внасящ законопроекти) и публична личност. Действително той и фирмите му притежават десетки недвижими имоти в столицата (в т.ч. и прословутия хотел Берлин в Бояна). Освен всичко друго депутатът от ДПС ползва тежка охрана - независимо дали от НСО (каквато му беше поставена през 2016 г.) или кортеж (който се регистрира в МВР), той лесно може да бъде призован чрез тях.

В крайна сметка играта на криеница продължава до тази седмица, когато адвокатът на Пеевски Александър Ангелов (който е в една кантора с щатния офицер от ДС Параскев Параскевов и секретар на МВР в кабинета на Виденов, специалист по вербовката на агенти в турското малцинство) подава молба в съда, в която посочва адреса за призоваване на клиента му и очевидно получава документите по делото, които в сряда са преразказани в Монитор/Телеграф.

Акцентът е поставен върху описаните в исковата молба на Дончев вредни последици от публикациите, които изданията на Пеевски иронизират, а след това размахват пръст: "никакви измислени "страдания" и изкуствени сълзи в съда, няма да спрат нито журналистите, работещи в тези издания, нито издателя ни Делян Пеевски".

А че няма да се спрат - няма. Преди седем години Сашо Дончев осъди изданията на Пеевски (тогава финансирани от фалирата КТБ), които отново водеха кампания срещу него.


 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар