Зима

Зима
Пролет

12 март 2018 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (5-9 март)
 
Понеделник, 5 март

Руският патриарх Кирил си тръгнал от България обиден, защото не сме изказали ексклузивна благодарност за освобождението на Русия. На летището, малко преди да си тръгне, Светиня му поискал да говори пред медиите: „Много ме огорчи, че в официалната риторика наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това…”

От едно видео, което РПЦ ще публикува на сайта си, ще стане ясно, че руският дедо поп се е разядосал още на срещата с президента. На видеото патриката чете лекция по история на нашата държавна глава. Назидава го, дори малко му се поскарва. От “Дондуков” 2 премълчаха тази част от срещата и съобщиха само, че патриархът бил оценил високо ролята на Радев за “недопускане на преиначаването на историческата истина за Освободителната война”.

А сега се оказва, че не е било така, ами точно наобратно.

Министър Ангелкова е на червения килим, участва в церемонията по връчване на наградите „Оскар“. Пардон, засега само наблюдава. Ама как наблюдава само… Владо Дончев твърди, че заради нея щели да учредят нова награда – За чуждоезичен наблюдател.

Майкъл Дъглас не може да повярва на късмета си. Photo opportunity с българския министър Ангелкова. Наистина не е за вярване…


Според „Канал 3“ на медийния империалист Пеефски обаче госпожата им събрала очите. „Стилна и красива Ангелкова засенчи звездите по червения килим на Оскарите. Тоалетът ѝ по нищо не отстъпваше на тези на големите звезди на киното…“

Самата чуждестранна наблюдателка написа във Фейсбук: „Ще продължим да промотираме България чрез силата и влиянието на киноиндустрията, киното има милиони фенове и много ни помага. Вярвам, че това ще доведе до успех…“ Бла-бла-бла… И после изброява кои от наградените успяла да поздрави лично и как те били трогнати от вниманието…

Не знам, братя и сестри, дали сте се замисляли, че простотията е като водата, може да приема формата на всеки съд, в който я сложиш.

Ох, това забравих за горното ли го казах, или за долното…

Съпругата на президента Деси Радева обидена от подигравките за еднаквите тоалети, с които се появиха с вицето Йотова на тържеството за Трети март. Бяха като пуснати под индиго. И двете в дантели и тюлове в два близки нюанса на войнишко зелено.

„Хора, ласкае Деси критиците си, честно ли важното в момента са моят и на вицепрезидента тоалети?! Това ли е темата? Дори в деня на националния празник?! Дори тогава ли не можем да потиснем желанието си да сме пенкелери…“

После небрежно цитира Джеферсън, колкото да ни покаже, че разбира и от висшата материя и минава по същество: „А всички мои критици искам да уверя, че за мен е важно как ме оценя човекът до мен. Защото съм негов избор. Не ваш!“

Така си е. Президентството е пет години, пък Румен ще я оценя цял живот. Обаче, като имам предвид, че почти целият съзнателен живот на президента досега е минал под фуражка, бихме препоръчал на госпожата да наблегне на къси зелени чорапки. Убеден сме, че това страшно ще му хареса…

Разбира се, има известен риск, даже доста добре известен, ако се носят така, както те си се харесват, да стават гафове като тоя с президента по потник, дамата по зърна и т.н. Ако са забелязали, че беше гаф де, щото може и да не са.

Ако обърнахте внимание, Ангелкова също беше в дантела на Оскарите. Един приятел ми каза, че в президентството са закупили 3D принтер и там ги правели тия рокли. Просто ви казвам какво ми казаха.

Валери Симеонов определено превишава пределите на законната самоотбрана. Зачеса руския патриарх с argumentum ad hominem. Направи епохално изказване и затова ще го цитираме дословно, за да се запази за поколенията:

„Този Кирил не е слязъл от небесата, не е слязъл от Рая и не е пратеник на Господ Бог или на Исус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари за 14 милиарда и 4 милиарда вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Тоя, същият, има частен самолет, той има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя, същият, да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент. Я си представете нашият Неофит да отиде в Русия, да застане пред Путин и да започне да му тропа: „Алоо, ти откъде падна, бе? Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са?” Какво ще стане с него? Византийци ли са Кирил Методий, както неграмотно твърдеше Путин?

Какъв е тоя? Това не е източно православен духовник. Това е агент Михайлов, от съветското КГБ, доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не – извинявайте, няма как да стане…”

Изглежда, че понякога е добре да имаш и един изявен простак в правителството. Като се наложи… Един, максимум двама, не цяло правителство.

Ако за премиера имаме още известни съмнения, за Валери сме сигурен – в тоя човек има поне двама души…

Вторник, 6 март

В редакцията на “Капитал” получили мейл за посещението на  Гинка в Чехия и разговорите ѝ по сделката с ЧЕЗ.  В метаданните на прикачения файл обаче като автор на документа е посочена Monika Yosifova. Както навярно си спомняте, така се казваше Моника Станишева преди да се вземат със Сергей. Тя категорично отрича да има нещо общо с Гинка и сделката. Нито в лично качество, вика, нито през моята компания. Но и никой не е очаквал, да признае на първо повикване още. Всеки на нейно място би отричал. Работата стана дебела и ще го отнесе Сергей. От една страна Борисов и ГЕРБ ще се упражняват в конспиративни теории, от друга страна Нинова няма да се поколебае да открие „приятелски“ огън. Червените вече подло се дистанцираха: „Във връзка с твърденията на ГЕРБ, че Моника Станишева е свързана с дейността на купувача на ЧЕЗ, заявяваме, че БСП не носи отговорност за ничии бизнес дела…“

Не носи отговорност, а не, че нема такива дела…

Ясно е, че за Гинка работи някоя ПР агенция. Тия листчета, дето ги четеше в НС, някой ѝ ги е написал, не ли?

Между другото, тоя ни кют да сричаме от листчета дал основание на руския патриарх да ни изкара направо малоумници: „В съветско време, вика, българските другари бяха считани за най-лошите оратори, които изобщо не можеха да говорят без листче.”

Гледай го чернокапеца му ниеден къде ще иде да ни рови недъзите! Тоя не е второ-, тоя е треторазряден!

Междувременно от Чехия пристигна съобщение в стил „Те ти, булка, Спасовден!“ „Хосподарски новини” съобщава, че в договора за продажба между ЧЕЗ и „Инерком” имало клауза, която изисква от купувачът да сътрудничи по делото на ЧЕЗ срещу България в международния арбитраж. Ако искът на ЧЕЗ бъде удовлетворен, обезщетението можело да достигне 600 млн. евро. И затова чехите се опъват българската държава да влиза в сделката. Щото става малко шизофренично българската държава да съдейства срещу българската държава…

Не че не е възможно, де… Ставало е и пак ще става. Както казахме миналия път, имаме работа с бандити! Те по цял ден мислят какво и как да откраднат.

В тази история интересите на държавата ги няма. Тук се надлъгват чешките разбойници с българските разбойници.  И двете страни са единодушни, че ЧЕЗ трябва да спечели делото в арбитража. Единственото, което е спорно, е кой какъв дял да вземе от стотиците милиони евро.

Сидеров при Цветанка Ризова. Направо влиза в процедура за отнемане на българското гражданство, ако бяхме държава! „Защо руският патриарх да не може да се кара на президента ни? Вие имате някакъв регламент за руския патриарх ли? Той не се е карал, а изрази недоволство, че заради соросоидни организации неглижираме  ролята на Русия в нашата история.”

Беше особено нахъсан срещу Цветанка. “Вие лично сте част от един соросоиден кръг, който оспорва ролята на Русия, прави майдани, протести… Вие като медия и като водеща имате най-големия грях към българския народ, защото всеки ден сте в домовете на българите и промивате мозъците им, че Русия е лоша, а САЩ са добри…”

Дали и до него са стигнали слуховете за нейната близост (някои говорят дори за конкубинат) с Валери Симеонов, не знам? Но ѝ говореше като да имат лична вражда, не само идейна.

Нещата със Сидеров не отиват на добре. На мястото на личния му психиатър не бих бил спокоен.

Радан Кънев за Сидеров: „Човек, който може да каже, че в средата на XIX век не е имало българи, и така да плюе на цялото ранно Възраждане, на Паисий, на Софроний, на Неофит Рилски… на цялата първа фаза на Църковните борби, че дори на Славейков и Раковски… Каквото и да се каже, е малко. Никога, никога българин не е обиждал така България, народа ни, нацията ни, наследството ни. Никое мекере, хюмне, предател и ибрикчия не го е правил…”

Яко го е подредил. Само хюмне да му беше рекъл, стига му. Нали знаете какво е хюмне? Морските знаят. Те така викат на онези мъже, дето и за жена стават…

Мъж открадна „Оскар“-а на Франсис Макдорманд, часове след като актрисата от „Три билборда извън града“ го получи за най-добра женска роля.

Ще ви кажа честно, заподозрях Ангелкова. Тя наистина доста приличаше на предрешен мъж. И обикаляше наградените и им викаше: „Дай да ти пипна „Оскар“-а“ И някои ѝ даваха. И тя качваше снимките във Фейсбук, което предизвика дива завист в софийските среди.

Слава Богу, не била тя. Представяте ли си? „Български министър краде статуетка!“ Колко му е. Виждали сме подобни работи: „Български министър крал социални помощи във Франция…“

Сряда, 7 март

ПГ на ОП с нота, в която настоява вицепремиерът Симеонов да се извини на руския дедо поп: „Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на РПЦ Кирил… Настояваме Симеонов да поднесе извинение за нанесените обиди.“

Според агенти от НФСБ, като получил нотата, Симеонов рекъл: „Да, да, ще се извиня…“ И понижил още патриарха в длъжност. В смисъл, че го нарекъл треторазрядно ченге…

Правителството оттегли Истанбулската конвенция. Премиерът Борисов обяснил, че това се прави в името на народа: “Ние сме длъжни да се съобразим с народа… Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ.”

Сега европейските депутати могат да се почувстват излъгани. Защото Борисов им обеща: „Ще положа всички усилия да мине в парламента…” И положи верно положи усилия. Но, както обича да казва д-р Филипов, историята работи с резултати, не с усилия. Така, де, историята не се прави от хора  със запек, да ме прощавате. В историята ще пише, че третото правителство на Борисов е отказало да ратифицира конвенцията за защита на жените от домашно насилие.

И докато сме още на жените…

„Монитор“: „Учени огледаха щателно вагини, не откриха точката G“.

Учени от Мелбърн  под ръководството на д-р Натан Хоаг изследвали милиметър по милиметър вагините на 13 жени от различни възрасти, но не намерили нищо, което да прилича на G-точката. Не че някой знае как изглежда, де…

За пръв път за G-точката съобщава немският гинеколог Ернст Грефенберг през 50-те години на миналия век. И оттогава гинеколозите, а след тях и нормалните мъже, я издирват и няма, и няма… Д-р Натан Хоаг е убеден, че G-точката не съществува. Обаче пък авторитетната британска сексоложка Ребека Дакин е категорична, че съществува.

Ще ви кажа една тайна. G-точката наистина не съществува, но това не означава, че не трябва да се търси. Напротив, трябва. От всички безрезултатни търсения, за които се сещам, търсенето на G-точката е най-приятното безрезултатно търсене. G-точката съществува само докато я търсим. Спрем ли да я търсим, вече не съществува. Разбирате ли? Всичко е в търсенето.

Четвъртък, 8 март

„Афера.бг“ пише, че според техни източници, които били не просто сигурни, ами направо брилянтни, Сидеров набил Валери Симеонов в парламента. Хванал го за вратовръзката, нагодил си го и му забил едно кроше.

Не знаем дали е вярно, но си позволихме да го съобщим, защото звучи достоверно. Според нас, между тия двамата може и до убийство да се стигне.

Достоверност придават съобщенията от вчера, че в ПГ на ОП е имало яко блъскане и скубане след интервюто на Симеонов.

Депутатът Валентин Касабов от НФСБ рекъл: „Щом е обидил патриарха, е имал право.“ На което Сидеров скочил като опълченец на Шипка, докопал го за реверите и почнал да го друса: „Той кой е, бе, че да ругае руския патриарх!! Той кой, че да ругае главата на най-голямата православна църква в света?!“ Едва ги разтървали. Сипали на Сидеров два коняка, които той гаврътнал на екс, и чак тогава се успокоил.

Премиерът на UK Тереза Мей вика, че, ако се намерят доказателства за съпричастността на Москва към отравянето на бившия руски шпионин и неговата дъщеря, Великобритания ще отговори подходящо. Което означава, предполагам, че МИ 6 ще отрови двама, ако не и трима съветски шпиони. Не знам, само предполагам.

Много моля който се познава с президентската съпруга Деси Радева да ѝ предаде, че колкото по-рано си закрие профила във Фейсбук, толкова по-малко щети ще нанесе на себе си и президента. Те щетите са главно репутационни, та няма бог знае какво да се руши, но все пак. Във връзка с 8-ми март Десито се пошегувала много остроумно: „Защо мъжът не може да е едновременно красив и интелигентен? Защото тогава ще е жена. Честит празник, лейдис!”

Което даде началото на масова гадаене кое от двете неща не е президентът Радев. Повечето дами смятаха, че едва ли Деси го мисли за грозник, щом го е взела. Остава да се е примирила с другия недостатък, който не се вижда на пръв поглед. Което се потвърждава и от факта, че той пък на свой ред също я е харесал.

Между другото драмата с дантелените тоалети имаше и продължение. Намеси се „светския“ „лъв“ „лорд“ Евгени Минчев. А, бе, братя, дали може да ме съди за кавички? Отмъстителен е. Забелязал сме, че повечето педерасти са отмъстителни като белки… Както и да е. Ще му се извиним. Ако помните, преди време написахме, че Евгени е единственият лорд, който си е спечелил титлата със задника. И той тръгна да ни съди. Но ние му се извинихме многократно и той ни прости.

Та лорд Генчо и първата дама си спретнаха едно чисто женско скандалче във ФБ.

Той (То?): “Мила-недрага госпожо. Тоалета, който се коментира е напълно ужасен, неприемлив и унижаващ временната Ви стойност на Първа дРама. Жалко… Дантелите, кройката, всичко което се вижда е стил кипърска абитуриентка 1991 г. Очаквах повече от Вас…”

И съпругата на президента, вместо да му изръмжи марш у лево, бе, пед…., взела да му отговаря. Имам чувство, че госпожата, ако я залае куче на улицата, ще спре и на него да отговори. Не бива така. Не всеки и не всичко заслужава отговор…

„Мерси боку за оценката, г-н Минчев. Първа дама не е мойто амплоа, надявам се сте разбрали. Вашият пост е важен за мен и ще го взема под внимание при следващ повод. Все пак Вие сте лорд, а аз – простосмъртна бургазлийка. Бест регардс, дето се казва…”

Той (То?): “Сарказмът Ви е като роклята – неубедителен. Бургас Ви подхожда. Не се лордея с Вас в този кадър. Трябва да поработите върху много неща – грим, прическа, стил, дори и когато говорите с лорд.”

Пуста гьостерица…

Петък, 9 март

В София има някакво сборище на ЕНП. Та се е домъкнал и оня чича Жозеф Дол. България, вика, трябва да е горда с председателството на Съвета на ЕС. От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не съществуват откакто България пое Председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат е да говорят за Бойко и какво прави Бойко…”

А той прави. Ден не оставя без да направи нещо, което си заслужава да се обговори. Само за аферата с ЧЕЗ може месеци да се говори. Обаче чичата се прави, че не знае за тази злополучна далавера. Борисов му позволява да пипа Фандъкова по баджака и дъртия мераклия е доволен.



От ГЕРБ искат президентството да разсекрети и публикува стенограмата от срещата на Радев с второразрядното ченге. Подозират, че Радев не му е отговорил както трябва и искат със стенограмата да го злепоставят. От президентството обаче викат, че разговорите на държавния глава с патриката не са били засекретявани, нито е водена стенограма.

Да, бе, да… От една дума ни убедиха.

Според нас има и стенограма, и видеозапис. И единствената причина те да не бъдат показвани може да е, че президентът се е смутил от наглостта на второразрядното ченге и не е успял да го тури на мястото му. Или не е пожелал.

В популярното предаване “Вечер” на държавната телевизия “Россия 1”, водено от близкия до Кремъл журналист Владимир Соловьов, се занимавали с неблагодарните българи – “Защо България забрави “руската кръв”?” Особено впечатляващо беше изказването на Семьон Багдасаров, директор на Центъра за проучване на страните от Близкия изток и Централна Азия. „Тодор Живков, който между впрочем беше комунист, но български патриот, имаше двама приятели – СССР или голяма Русия и руския народ и Гърция. И сега имат двама – содомитите американци и турците, които са ги клали. Какво искате от тези дегенерати, управници на България?… Българите са благодарен народ. Но управниците им са проамерикански. Като в Украйна. Смениха господаря и край! Трябва да помагаме да си сменят управниците и на украинския народ, и на българския. Да ги сменят! Това е наш народ, това е православен народ…“

Пак напомням, тази приятелска реч се лее по руската държавна телевизия.

Главният прокурор Сотир Цацаров е възложил проверка по концесията за ски зоната в Банско по сигнал на “Зелените” за множество нарушения при сключването и изпълнението на договора. От „Юлен” казали, че са спокойни за проверката, много пъти вече били проверявани. Отделно и „независимо“ от „Юлен“ същото каза и министър Нено Димов – над 10 пъти са проверявани и нищо. Сегашната проверка трябва да установи и кой е действителният собственик на “Юлен”. Според премиера Борисов собственик на „Юлен“ е Цеко Минев. Но според Цеко Минев не е Цеко Минев. Обаче няма значение кой е, важното е да е спокоен…


Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар