Зима

Зима
Пролет

12 март 2018 г.

Жертвите са важни, а не имиджът

Играта на топка с Хитрино ни е ясна още от самото начало на инцидента.
 
Първо вината беше в печка, после в релса, след това в машинистите, в стрелочниците, в кмета. 

Вината се прехвърляше от един на друг, докато хората, чиито къщи пострадаха, седяха навън. Спяха в палатки и в комшии. А се оказа, че многото милиони, събрани от есемеси, от държавата и партии, не стигнаха до тях. И те продължиха да си спят в палатките и в комшиите, а само малцина имаха новопостроени къщи, които обаче нямаха Акт 16. И така хората, поне масата от тях, си остана без дом. Нито нов, нито стар. 

И сега същите тези хора стават свидетели на ново прехвърляне на топката. Между пиари, прокурори, политици, синдици, общинари, кметове и какви ли още не. Едните казват – вината е във вас, другите отговарят с прессъобщения – не във вас е, няма такова нещо. И толкова време след инцидента виновни няма. Няма и решения. Има само игра на топка. И то доста кьопава. 

Никой не го интересува кой е виновен. Никой от пострадалите. Лъскането на имидж на фирми е излишно. Дали има печат или няма, е без значение, защото някой дядо няма дом. Някой хлебар няма пекарна, някой кръчмар няма кръчма. А иначе доста концерти се извървиха. И то за тоя дето духа, не тоя дето гърми. 

Вина е ясно, че има някой. Но нека първо да се обезпечат хората, а след това да се търси виновния. Едва ли ще го бесят на площада в Хитрино. Ще го помъкнат по съдилищата някоя и друга година, а след това ще го оправдаят заради липсата на доказателства. Това е по-ясно от светъл слънчев ден. През това време обаче нито един загинал няма да се върне от оня свят. А социалните помощи няма да стигнат и за новата дограма на старата къща. Но пък за сметка на това всеки ще се опитва да накисне другия. 

Има виновни, ясно е, но не е редно всички да ставаме виновни за съдбата на пострадалите, които дертове продължават и до днес. А те продължават. Защото потънаха милиони левове, а резултатите не са и за жълти стотинки. За сметка на това някой взима пари, за да лансира версии. И не, не „вечно лошата“ прокуратура е виновна. Виновни са хората, които се опитват да заметат нещо. Виновни са тези, които взеха парите и не построиха новите къщи на пострадалите. Виновни сме всички, че давахме по лев от джоба си, за да платим ДДС-то на държавата, която отказва да върне добавената стойност на хората, които имат нужда от нея. И ни лиши от стойност. Виновни са всички, които не направиха и направиха нещо. Виновни са затворените очи на обществеността, която искаше да има фургони за пред камерите, но не искаше да има къщи за пред хората. Дето се казва, поне да бяха направили някой и друг репортаж как някой се нанася в новопостроената си къща. Видяхме няколко кадъра на добре шпакловани постройки, в които обаче няма ток. 

Вместо да си прехвърляме топката, нека я хванем и да поиграем с нея, а от това да спечели някоя жертва, а не някой пиар.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар