Зима

Зима
Пролет

25 април 2018 г.

1200 евро на ден си делели служителите на ДАИ в Благоевград

Инспекторите посочвали малки нарушения и изнудвали фирмите, за да не посочат големите нарушения
 
1200 евро на ден - по толкова си делели служителите на ДАИ в Благоевград, които вчера бяха задържани. 

Парите били взимани от местни транспортни фирми, притежавани предимно от чужденци. Целта - да не им налагат солени глоби за нарушения.

Инспекторите посочвали малки нарушения, които се наказват с глоба от около 200 лева, и изнудвали фирмите, за да не посочат големите нарушения. Схемата бе разказана от Даниела Начева, зам.-шеф на специализираната прокуратура.

10 инспектори са задържани за 72 часа. Те ще бъдат обвинени в участие в престъпна група. Инспекторите осъществявали контрол на транспортни дружества. Те работели в екип от по двама човека за срок от месец, после били прегрупирани, пише "24 часа". Транспортните фирми получавали известие за проверка, която можела да бъде планова, комплексна или по сигнал.

Преди проверката фирмите получавали известия какви документи да предоставят. При представянето на документите под тях пъхали плик с пари. От своя страна инспекторите замествали сериозните нарушения, извършени от фирмите, с дребни такива - от една страна, за да демонстрират дейност, а после изнудвали фирмите да си платят, за да не им посочат големите нарушения. Обикновено с инспекторите общували счетоводители, тъй като собствениците на фирмите и управителите били чужденци.

Например едно дребно нарушение, което било посочвано и се санкционирало само с 200 лева било за това, че превозното средство не е минало годишен технически преглед. Даниела Начева посочи и случай, в който счетоводителят е съобщил на управителя на транспортна фирма, че му искат подкуп. Той отказал да го даде и за да не санкционират фирмата, счетоводителят дал от себе си парите.

На ден проверки извършвали по 2 екипа. Те работели в съседни стаи. Там в кабинетите си получавали подкупите. Случвало се дори представители на 2 екипа да излязат от кабинетите си и да се консултират за исканите рушвети.

Сред арестуваните е и съпругът на прокурорка от специализираната прокуратура и братът на гл. секретар на Министерството на транспорта.

"Ние не разследваме роднински взаимоотношения. Не сме във времената на Сталин, когато роднините бяха разследвани и дори наказвани със смърт. Наказателната отговорност е лична", коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

"Факт е, че съпруг на прокурор е с мярка за неотклонение 72 часа. Факт е и че всичко това се е случило, но нямаме доказателства тя да е знаела той какво прави. От вчера прокурорката била в отпуск."

Както обикновено, той не спомена имена нито на задържаните, нито на прокурорката и главния секретар на Министерството на туризма.



Няма коментари:

Публикуване на коментар