Зима

Зима
Пролет

25 април 2018 г.

България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

България е не само медийно най-несвободната държава от Европейския съюз, но и е единствената в ЕС в категорията "трудна ситуация"
 
Между Боливия и Централноафриканската република - това е мястото, което отрежда на България годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите в света.

Организацията разпространи в сряда изработвания от нея Световен индекс за свобода на медиите и в него от 180 държави България е на 111-о място.

Това означава още, че България е не само медийно най-несвободната държава от Европейския съюз, но и е единствената в ЕС в категорията "трудна ситуация".

Това е предпоследната от 5 категории и в нея в Европа са още три държави - Турция, Русия и Беларус.

Македония, която миналата година бе в тази категория, сега излиза от нея и е пред нас на 109-о място.

Авторите на доклада изрично изтъкват това: "Макар в момента да ръководи ротационното председателство на Европейския съвет (до края на юни 2018 г.), България е по-ниско в индекса от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС."
 

Правителството подкупва медии

Частта, посветена на България, е озаглавена "Непрозрачни и корумпирани" и в нея се казва, че са "масово разпространени корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси".
 

"Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски - бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на "Нова българска медийна група".

Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

Правителството раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми.

Нападенията и заплахите срещу журналисти се увеличиха през последните месеци.

Да си журналист в България може да е опасно."

В доклада от 2017 г. България бе на 109-о място, а година по-рано - на 113-о.

Наистина ли Македония е по-добре

Тази година България е там, където преди година бе Македония.

Но въпреки критиките западната съседка се изкачва през последните години в класацията - от 118-о място през 2016 г. на 109-о през 2018 г.

В оценката за нея се казва: "Систематичните атаки срещу свободата на медиите бяха характерна черта в десетте години управление на Никола Груевски и неговата партия ВМРО, което най-накрая приключи, когато ВМРО изгуби изборите през юни 2017 г.

През десетте си години като премиер Груевски установи степен на контрол над медиите без паралел на Балканите и много опозиционни медии трябваше да спрат работа.

За известно време националните радио и телевизия продължиха да обслужват ВМРО.

Падането от власт на "режима" на Груевски доведе до леко отслабване на правителствения контрол над медиите, но все още е твърде рано да сме сигурни в намеренията на правителството устойчиво да подобри ситуацията.

Няма значително подобряване на икономическото положение на македонските журналисти, които обикновено са зле платени, а работата им е несигурна."
 

"Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите"

Основният анализ, с който "Репортери без граници" представят тазгодишната си класация, е озаглавен "Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите".

В него се казва, че Европа остава най-безопасното място за журналистите, но също така това е регионът с най-значително влошаване на положението през 2017г.

Тук са четири от петте държави с най-значително спускане в класацията: Малта (от 18 на 65), Чехия (от 11 на 34), Сърбия (от 10 на 76) и Словакия (от 10 на 27).

Продължава да се наблюдава бавната ерозия на европейския модел, защото тук отново убиват журналисти, допълват авторите.

Световната тенденция е да се разраства омразата срещу журналисти, открито раздухвана от политици, а усилията на авторитарни режими да изнасят възгледите си за това с какво според тях трябва да се занимават журналистите, носи заплаха за демокрациите.

При това тази омраза към представителите на медиите не е ограничена само до страни като Турция (157-о място) и Египет (161-во), където "медияфобията" е толкова открита, че журналистите често са обвинявани в тероризъм, а който не демонстрира лоялност към властта, бързо бива тикван в затвора.

Все повече демократично избрани лидери вече не гледат на медиите като част от фундаменталните елементи на демокрацията, а като на враг, към когото открито демонстрират враждебност.

САЩ, страната, в която Първата поправка на конституцията гарантира свободата на словото, отново слиза надолу в индекса - този път до 45-о място.

Президентът Доналд Тръмп, който възторжено се нахвърля върху медиите, нарича репортерите "врагове на народа" - термин, използван навремето от съветския диктатор Йосиф Сталин.

Размива се границата между устните и физическите нападки, а омразата, изливана от политически и държавни лидери, се подема и усилва в социалните мрежи от армиите от тролове на управляващите, казват още от "Репортери без граници", като посочват изрично Филипините (слизане с 6 позиции до място 133) и Индия (слизане с две позиции до 138).

Поне четирима журналисти са застреляни в двете държави през последната година.

Но това не е характерно само за азиатски държави - в Европа също има възход на призивите за насилие над журналисти, идващи от високопоставени политици.

В Чехия (слизане от 11 на 34) президентът Милош Земан се появи на пресконференция с играчка "Калашников", на която пишеше "за журналисти".

В Словакия премиерът Роберт Фицо нарича журналистите "мръсни антисловашки проститутки" и "идиотски хиени".

Няколко месеца по-късно - през февруари 2018 г. бяха застреляни журналистът Ян Куцяк с приятелката му.

"Отприщването на омраза към журналистите е една от най-лошите заплахи към демокрациите", заяви Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници".

"Политически лидери, които раздухват ненавист към репортерите носят огромна отговорност, защото подкопават концепцията за обществен дебат, основан на факти, а не на пропаганда.

Да се поставя днес под въпрос легитимността на журналистиката е игра с изключително опасен политически огън."

Топ 10 в класацията:
 

1. Норвегия
2. Швеция
3. Холандия
4. Финландия
5. Швейцария
6. Ямайка
7. Белгия
8. Нова Зеландия
9. Дания
10. Коста Рика




Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар