Зима

Зима
Пролет

24 април 2018 г.

4% от българите подкрепят „изцяло Запада“ в конфликта в Сирия

Хората гласуват на избори за Народно събрание, но там ги „представляват“ хора, които по ключови ценностни въпроси,  са меко казано на различно  мнение
 
Интересно представително социологическо изследване на агенция „Афис“, посветено на конфликта в Сирия (dir.bg). 

На въпроса „Кой се стреми към въоръжен конфликт?“ 44% отговарят, че това е „главно Западът“, а 5% казват, че това е „главно Русия“. 4% смятат, че България трябва да застане „изцяло на страната на Запада“, а 7% – „на страната на Запада, но без агресия“ – общо 11%. На страната на Русия искат да застанем 25%. 64% дават отговора „възможно най-неутрално“.

Бих посъветвал социолозите да направят същото проучване сред българските депутати. Ако резултатите са твърде различни, а те ще бъдат такива, ще стане ясно, че в България на практика няма политическа представителност. Хората гласуват на избори за Народно събрание, но там ги „представляват“ хора, които по ключови ценностни,  бих казал цивилизационни въпроси са, меко казано, на различно  мнение. Което означава, че не ги представляват. 


Само този факт е достатъчен, за да млъкнат всички, които говорят за демокрация, разбирана по класическия начин – като „власт, произтичаща от народа“.


Юрий Борисов,  24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар