Зима

Зима
Пролет

26 април 2018 г.

Американските власти разбиха руското консулство в Сиатъл

Американската страна твърди, че има пълно право да се разпорежда със сградата, тъй като тя вече няма дипломатическа неприкосновеност
 
Представители на САЩ са проникнали в сряда в резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл, щата Вашингтон, след като са счупили ключалката на входната врата. 

Това каза пред кореспондент на ТАСС източник от посолството на Русия в САЩ, съобщава "Фокус".

Според източника "американците" са включили осветлението в резиденцията и са пристъпили "към чупене на ключалката на вратата на пристройката“.

По-рано за опитите на представителите на САЩ да проникнат в резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл съобщи завеждащият консулския отдел на посолството на Русия в САЩ Николай Пукалов. Според думите на дипломата руската страна оценява днешните американски действия като нарушение не само на международното право, но и на националното законодателство на САЩ.

Пукалов е разказал пред ТАСС, че руските дипломати са изнесли архива и най-ценното оборудване от Генералното консулство в Сиатъл. Администрацията на САЩ нареди резиденцията на генералния консул в Сиатъл, която е собственост на Русия, да бъде освободена до края на вторник.

"Побързайте, за да видите: американските власти започнаха завземането на комплекса сгради на руското Генерално консулство в Сиатъл. Рядко зрелище – разбойнически държавен захват“, написа във връзка със случващото се говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. В момента МВнР на Русия анализира постъпващата информация. "Принципната оценка ще дадем утре по време на брифинга", обеща тя пред руското издание "Взгляд“.

В крайна сметка, отварянето на портата на дипломатическото ведомство беше направено под специално поставено платнище – за да не види никой, пише още "Взгляд“.

"В момента присъстваме на това как американската страна се опитва в нарушение на всички наши дипломатически и консулски конвенции, както и на собственото си законодателство, да проникне на наша територия“, констатира в коментар пред ТАСС дипломатът завеждащ консулския отдел на руското посолство в САЩ Николай Пукалов, който е присъствал на мястото на събитието.

Забавният детайл: американците прикриха отварянето на портата на територията на консулството, скривайки със специално покривало действията на работника. Съдейки по всичко, за да не обиколят света позорни кадри от това как САЩ отварят ключалката на портата, водеща на територията на друга държава, добавя изданието.

Генералното консулство в Сиатъл прекрати дейността си в края на март. Закриването му е следствие от решението на Доналд Тръмп. Напомняме, че във връзка със случая Скрипал от САЩ бяха изгонени 48 руски дипломати, както и 12 сътрудника на руската мисия при ООН. Тогава беше обявено и закриването на Генералното консулство в Сиатъл. "Но този ход, най-вероятно, е планиран от Вашингтон по-рано и просто е бил отложен в очакване на подходящ повод“, заяви посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов.

"Взгляд" пише, че американската страна даже не се е замислила да съгласува версиите си. Както напомни Антонов, официални представители на администрацията на САЩ са твърдели, че закриването на консулството в Сиатъл е предизвикано от "неговата близост до базата за подводници и производството на най-големия изпълнител на военни поръчки – "Боинг“. "И каква е връзката тук с делото за отравянето на британския агент Скрипал и неговата дъщеря“, задава въпрос руският посланик.

Американската страна твърди, че има пълно право да се разпорежда със сградата, тъй като тя вече няма дипломатическа неприкосновеност – т.е. по международните норми повече не е територия на Русия. Властите на САЩ отнеха дипломатическата неприкосновеност на зданието чрез нота, както съобщи на 30 март генералният консул Валерий Тимашов. Но Москва все още не е дала съгласие на САЩ за снемането на неприкосновеността, което бе припомнено на "американските партньори“ от руското посолство във Вашингтон.

"Ако сградата на мисията вече няма имунитет, то, може би, американците имат право да действат така. В противен случай – не“, заяви пред вестник "Взгляд“ доцентът от катедрата по политическа теория в МГИМО Кирил Коктиш. Що се касае до взлома, то „това е пиар събитие, което се прави за вътрешна консумация“, подчерта Коктиш. „То трябва да демонстрира твърдостта на американските власти по отношение на Русия. На Тръмп му писна да го обвиняват, че е руски шпионин. Ясно е, че това няма да влоши много отношенията между САЩ и Русия, тъй като те и без това са изключително лоши“.

Сега Москва има право да отговори с огледални мерки, смята председателят на Комисията за защита на държавния суверенитет в Съвета на Федерацията на Русия Андрей Климов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар