Зима

Зима
Пролет

29 април 2018 г.

Метаморфози, хамелеонщина и още нещо

Приземяване и снишаване (по живковски) или заемане на позиция за нов "скок"?
 
Този въпрос си задава медийната общност, след като стана ясно, че видимият  бизнесмен и "невидим" депутат от ДПС Делян Пеевски отново "преструктурира" медийната си империя. 

Неговото дружество "Интръст" ЕАД  е подписало предварителен договор за продажба на половината от групата "Телеграф Медиа" ЕООД на "Ню Имидж България", която пък  е част от американската компания Nu Image Inc. - тя  през 2005-а придоби киноцентъра в Бояна. След сделката с Пеевски   "Ню Имидж" ще получи 50 на сто от вестниците "Телеграф“, "Монитор“, "Политика“ и "Меридиан мач“, както и половината от акциите на "Телеграф Медиа" в регионалната "Издателска къща Борба".

Сделката  беше официално обявена и от купувача, и от продавача в деня, в който "Репортери без граници" обявиха, че в класацията за медийна свобода страната ни вече заема 111-ата позиция (последна не само в Европейския съюз, но и на Балканите). Да не говорим, че в доклада на организацията категорично се посочва, че у нас "корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите е широко разпространен". Акцентирано е, че Пеевски като собственик на "Нова българска медийна група"  притежава  шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. В документа е отбелязано също, че напоследък зачестяват заплахите и атаките срещу журналисти и че в България е "опасно да си журналист".

Дали  американската компания застава като щит пред Пеевски, чийто имидж отдавна има нужда от "излъскване" както у нас, така и в чужбина?  Има вероятност този ход да е свързан и с идеята да повлияе на съдържанието на анализа на медийния пазар, който правителството поиска от  Комисията за защита на конкуренцията. При все че едва ли някой очаква тя да произнесе някоя  нелицеприятна констатация за най-богатия младеж у нас...

Другата  версия е, че чрез легитимацията на "Ню Имидж" се подготвя следваща сделка - тази за  придобиването на телевизията bTV.  А интересът на купувача, чиято дейност  досега е свързана единствено с филмовото производство, е с тази  "преориентация"  кинаджиите да търсят  нова възможност за постигане на лелеяните от тях  данъчни стимули за индустрията им. Те  отдавна призовават управляващите за такова решение. Нещо повече -  през 2010-а американската фирма  предложи  законопроект, който предвиждаше български и чуждестранни кинокомпании да получават данъчен кредит до 30% от всичките си разходи, платени на български физически и юридически лица. В аргументите към него се казваше, че по този начин продуцентите ще имат стимули  да връщат обратно тези пари в кинопроизводството. Тези мераци досега не бяха удовлетворени, но със сегашното партньорство... КОЙ знае?!

На този етап финансовите параметри на посоченото сътрудничество все още не са известни, тъй като предстои то да бъде одобрено от Комисията за защита на конкуренцията. 


Единственото, което е ясно на този етап, е, че новият съдружник на Пеевски предвижда специално за случая да създаде ново дъщерно дружество, което ще придобие половината от неговите дялове.

Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар