Зима

Зима
Пролет

21 април 2018 г.

Борисов плаче, грамофон свири

Експертите в света на психоанализа казват, че по-интимно преживяване от мъката няма.
 
Не така обаче стоят нещата по върховете на властта. 

Там политиците се надпреварват да дават публична воля на душевните си терзания. И умело подбират моментите за това - или в присъствието на възможно най-много медии, или в праймтайма на някоя от водещите телевизии...

Не е изключение и премиерът Бойко Борисов, който сподели на всеослушание как ревал, гледайки телевизионен репортаж за историята на майка на дете с увреждане, решила да напусне България след дългогодишна битка с бюрокрацията. "Искам да видите какъв е случаят с тази жена с това дете, която сутринта гледах по телевизията. Кой е тоя ненормален администратор, който може да кара тия хора да ходят непрекъснато напред-назад, просто това, ако е истина, не само трябва да се уволни, трябва просто всичко там да изчистите. Ревах, докато ги гледах", възмути се Бойко Борисов пред министрите си, но и в присъствието на медиите. Борисов не се спря възмущението си дотам и разпореди на социалния министър лично да се заеме със случая. "Малко човечност няма ли бе, какви са тия хора, държавни пари заплати взимат", рече министър-председателят, докато под прозорците му се провеждаше поредният протест на семейства на деца с увреждания.

Прав е тук лидерът на управляващата партия. Голяма част от държавните чиновници са ненормални. И всички ние сме се убедили в това от първа ръка. Но майката и детето все пак отпътуваха от България през варненското летище.

По-ненормални обаче са депутатите, които не допуснаха в сградата на парламента същите тези протестиращи. Лоша била комуникацията между управляващи и опозиция. Затова хората стояха и ги чакаха да се разберат кой е прав и кой крив, a после направо си тръгнаха. Ден по-късно от ГЕРБ се извиниха за недоразумението, но едва ли някой се е впечатлил от оправданията им.

Историята, която трогна премиера до крокодилски сълзи, изобщо не трогна майката, напускаща България заради чиновническото бездушие. Напротив, тя изказа обидата си от факта, че от 13 години ходи на всеки протест на хората с увреждания, а Борисов я забелязал едва сега. "Бих помолила премиера да ми се извини лично на мен и в мое лице на всички родители на деца с увреждания за това, че си позволи такова снизходително отношение. Защото "тая майка", както ме нарече, ходи 13 години по медиите заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това", каза Красимира Обретенова от "Летище Варна", преди да напусне страната ни.

Права е и г-жа Обретанова. За много неща дължат извинение най-вече на нея, но и на нас. Щото управлението на страната в последните 20 години увреди мнозина. Повечето от тях, разбира се, направиха като нея - заминаха. И те като нея не искаха "да издържат тази негодна социална и всякаква друга система." Красимира Обретенова отлетя за Холандия, очаква там да работи, да си плаща социалните осигуровки и дъщеря й да получи нужните грижи.

Пък управниците ни нека си плачат... пред и по телевизорите. Но би било по-добре да решават проблемите, заради което са назначени, вместо да научават за тях от телевизора.


Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар