Зима

Зима
Пролет

14 април 2018 г.

Русия: Военните удари няма да останат без последствия

Ударените обекти в Сирия били евакуирани преди дни

Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще, предава ТАСС.

"Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност", заяви Захарова.

"Трябва да бъдат наистина изключителни, за да може в момента, когато Сирия получи шанс за мирно бъдеще, ѝ обстрелват столицата", допълни тя.

Дипломатът също така заяви, че западните медии също са отговорни за ударите.

"Белият дом заяви, че увереността в химическата атака е основана на "медиите, съобщенията за симптомите, видео и фото, а също така от заслужаваща доверие информация", отбеляза Захарова.

Посланикът на Русия в САЩ Анатоли Антонов предупреди на свой ред, че ще има последствия за водените от Вашингтон военни удари по Сирия и допълни, че не е допустимо да се обижда президентът на Русия Владимир Путин, предава Ройтерс.

"Предварителният сценарий се прилага. Отново, ние сме заплашвани. Предупреждаваме, че подобни действия няма да бъдат оставени без последствия", настоя той.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нито една от изстреляните от САЩ или техните съюзници крилати ракети в не е влизала в зоната за отговорност на подразделенията на руските ПВО, прикриващи обектите в Тарсус и Хмеймим, предава РИА Новости.

"Нито една от изстреляните от САЩ и техните съюзници крилати ракети не е влизала в зоната за отговорност на подразделенията на руската ПВО", пише в официално заявление на министерството.

Ударените обекти в Сирия – евакуирани преди дни

През последните дни сирийските власти са евакуирали техниката и военнослужещите от обектите, които днес бяха ударени от САЩ, Великобритания и Франция, съобщиха телевизия "Ал Арабия" и високопоставен представител на регионален съюз, който подкрепя сирийския президент Башар Асад, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според съюзника на Асад при операцията са били изстреляни около 30 ракети, а една трета от тях са били прехванати.

Според сирийски военни източници са били прехванати 20 ракети, които били изстреляни по района на Касва южно от Дамаск, предаде ДПА.

Сирийската държавна агенция САНА заяви, че сирийската противовъздушна отбрана е прехванала всички ракети, изстреляни по цели в провинция Хомс.

Летището на Дамаск не е било сред целите на западните удари. Според САНА основните цели на въздушните удари са били обекти в предградия на Дамаск и позиции на ПВО.



Няма коментари:

Публикуване на коментар