Зима

Зима
Пролет

13 май 2018 г.

Любителите на педали взеха да стават досадни

Природосъобразният живот стана модерен.
 
Вече всеки с над средно образование яде здравословно, следи етикетите, смята калориите, ползва градския транспорт и оставя колата си в гаража.

Няма нищо лошо. Прекрасно е. Докато модата, особено зелената, не започва да става досадна. 


Досадни стават и колоездачите. Едни го правят заради зелената идея, други заради цената на билета, трети за удоволствие и спорт. Друг е въпросът какво удоволствие им доставя да пристигнат вир вода на работа с шарени къси гащи и малоумна маска на лицето, която подчертава инфантилността им. Но пък със сигурност им излиза по-евтино. 

Забавни са и спестяват някой лев за семейния бюджет. За сметка на колегите им, на които им се налага да търпят зловонията им. Отново няма нищо лошо. Всеки сам взима решение как да се придвижва. Тази свобода му е гарантирана от хиляди закони, конституция и правозащитни организации. 

Но тук идва и другият момент. Тяхната свобода нарушава тази на останалите. Колоездачите са участници в движението. Като такива трябва да се съобразяват с разписан Закон за движение по пътищата. А именно – да се движат в най-крайната част на пътното платно по посока на движението, да бутат колелетата си по пешеходните пътеки и да не се качват на тротоарите. 

Да де, ама колко от тях спазват тези закони? Колко са оборудвани със звънци и светлоотразители, фарове и мигащи стопове? Ще ви отговоря – една пренебрежимо малка част. Останалите просто са отворили едни усти като роми, които искат общински жилища. Все искат велоалеи, искат специални трасета за тях, искат да не се променя законът и да продължават да си карат без каски, искат да могат да се движат свободно навсякъде. 

Ами много искате, господа и госпожи. Няма как това, че сте зелени, да ви дава повече права от на другите. Тези, които ходят пеша, тези, които карат коли и тези, които се возят в градския транспорт. Екологичното ви мислене не ви дава повече права. Съобразявайте се с останалите изисквания, които дори са разписани в законите. Карайте си внимателно, не газете малките деца в парка, защото искате да изгорите изядения дюнер от преди един час и се съобразявайте с всички участници в движението, защото и вие самите сте такива. 

Не сте изключение, а сте част от тези участници. И се радвайте, че заради замърсения въздух се наложи общините да ви маркират участъци, по които да карате. Да режат от пътното платно, за да можете вие да си правите селфита на колелото и отново да минавате между колите по светофарите, без да се съобразявате, че си имате ваша лента, поне в една част от София и останалите големи градове. 

Вашето зелено и любовта към педалите взеха да стават досадни, защото пускат корени. От които обаче не покарва мислене на хората за по-екологичен транспорт, за повече здраве, за начин на живот, а се получават бурени, които са свързани само с искането на повече права, правомощия и изключения и тоталното несъобразяване с останалите селяни и граждани по пътищата, парковете и тротоарите.

Боян Димитров

Няма коментари:

Публикуване на коментар