Зима

Зима
Пролет

14 май 2018 г.

Твърдият сепаратист Ким Тора е новият премиер на Каталуния

Тора е известен с язвителните си коментари по адрес на Испания
 
Регионалният парламент на Каталуния избра твърдия сепаратист Ким Тора за премиер на Каталуния.

Той беше посочен от намиращия се в изгнание в Брюксел бивш регионален лидер Карлес Пучдемон.

При избирането си Тора обеща да продължи с "изграждането на независимата държава".

55-годишният Куим Тора, който е нов в политиката, но споделя сепаратистки възгледи, бе избран с 66 гласа от каталунските партии, борещи се за независимост срещу 65 против и четирима въздържали се.

"При републиката всеки ще спечели права. Никой няма да изгуби права, републиката е за всеки, независимо за какво гласува", каза той пред регионалните законодатели.

Тора добави, че ще създаде "държавен съвет в изгнание" с "легитимен председател" - сваления регионален лидер Карлес Пучдемон. Той възнамерява също да свика учредително събрание, което да състави конституцията на бъдещата Каталунска република.

Той опита да отхвърли обвиненията, че е радикален сепаратист, който възнамерява да пренебрегне нуждите на каталунците, които искат да останат част от Испания. И обеща, че делата му ще бъдат в полза на всички 7,5 милиона каталунци и че протяга ръка към всеки, защото е "възможно е да се намери обща основа".

Тора е известен с язвителните си коментари по адрес на Испания, а в събота например се обяви за изграждане на държава с "максимален радикализъм".

Той е адвокат по професия, е в политиката е от 10 години. Той е автор на седем книги, повечето са за каталунски журналисти и интелектуалци от 20-те и 30-те г. на XX век.

Парламентът на Каталуния избра премиер близо половин година след предсрочните избори през декември 2017 г., организирани от правителството в Мадрид. Вотът беше спечелен от партиите, обявяващи се за независимост, но те нямат абсолютно мнозинство.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар