Зима

Зима
Пролет

1 юни 2018 г.

Владислав Горанов: Интересите на руската и българската страна съвпадат

"Европа е зависима от руския газ и тази зависимост е непреодолима поне дотолкова, доколкото това е най-евтиният газ, който може да стигне до европейските домове и компании."
 
"Интересите на руската и българската страна съвпадат, а отношенията между Русия и България са партньорски." 

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който бе част от делегацията на премиера Бойко Борисов в Москва.

Министър-председателят разговаря с руския президент Владимир Путин преди дни, а след срещата стана ясно, че Москва иска да участва в рестарта на АЕЦ "Белене" и че е възможно "Турски поток" да мине през България.

"Интересите на руската и българската страна съвпадат – трябва да гарантираме запазването на България като играч в транзита на газ в Европа и да гарантираме, че ако доставките на газ през Украйна станат невъзможни, ние да имаме достатъчни количества, за да работи нашата икономика”, каза Горанов пред бтв.

Финансовият министър контрира критиките, че в Русия не е договорено нищо конкретно и обясни, че не може в разговор на най-високо равнище да се коментират технически детайли.

"Европа е зависима от руския газ и тази зависимост е непреодолима поне дотолкова, доколкото това е най-евтиният газ, който може да стигне до европейските домове и компании”, каза Горанов.

По повод намеренията за рестарт на АЕЦ "Белене” той обясни, че той много зависи от това дали на потенциалния инвеститор "ще му излезе сметката”.

"Имаме ядрени съоръжения, имаме лицензирана площадка, ако се появи инвеститор, който е готов да носи търговския риск, то ние сме готови да участваме като съдружници със съоръженията, които притежаваме”, поясни Горанов.

Той коментира и темата за "Южен поток".

"В интерес на истината това, че навремето недостатъчно добре се обясниха мотивите, с които се прекрати "Южен поток”, наложи Русия да направи излишни разходи”, каза още Горанов. Той допълни, че страната ни като лоялен партньор на Европейския съюз защитава европейските решения.

По повод коментарите на президента Румен Радев, че държавата се движи към автокрация, Горанов каза, че той не вижда това.

"Радев все още изживява културния шок от първите дни на властта си. Критиките, ако са градивни, са добре дошли. Ролята на президента е не да защитава тезите на една или друга партия, а да търси консенсус”, допълни Горанов.

Той коментира и предложението за спиране на рекламите на печалбите от лотариите. "Въпросът се истеризира излишно", смята той.

Според Горанов е по-важно да се регулират игралните зали, които се намират близо до училища и в малки населени пунктове.

"Там наистина хазартът се превръща в социален проблем", призна финансовият министър.



Няма коментари:

Публикуване на коментар